loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Hrana i piće
Ukusni pečeni krompiri
još 25 min. čitanja
četvrtak, 14. Decembar 2017.

Ukusni pečeni krompiri

Pripremate li kajganu, pečete čokoladne kekse ili vagate tjesteninu na pravilan način? Iako je riječ o naizgled uobičajenim radnjama koje čine svakodnevicu u kuhinji, mnogi pogrešno barataju osnovnim namirnicama i kulinarskim tehnikama. Otkrivamo male trikove koji će vam pomoći da prerastete u ozbiljnog kulinarskog virtuoza te uštedite vrijeme i živce u kuhinji.

Pečeni krompiri najukusniji su ako ih kuhate u slanoj vodi, a zatim pečete u pećnici. Na taj način su savršeno meki iznutra i super hrskavi izvana. Drugi tajni sastojak je gorušica u zrnu koja mu daje nevjerovatan okus.

Rezanjem limete po sredini na dva dijela teško da ćete izvući maksimum soka. Umjesto toga, pravilan način rezanja nalaže da prerežete limetu sa svih strana na četiri jednaka dijela, okrećući je u krug, tako da vam na kraju ostane srednji dio s peteljkom koji čini oblik pravougaonika. Ovo pravilo vrijedi za sve agrume koje želite cijediti.

Proteini, uključujući jaja, ne podnose visoke temperature. Ako vaša kajgana izgleda prepečeno ili poput gume, vjerovatno pečete jaja na prevelikoj temperaturu. Pecite ih sporije na nižoj temperaturi kako biste dobili mekanu i savršeno pečenu kajganu.

Za savršene i u trenu gotove kekse ne treba vam poseban talent, kao što misle mnogi početnici u kuhanju, već samo četiri sastojka: maslac od kikirikija, šećer, jaje i vanilija. Izmiješane sastojke ulijte u kalup za muffine ili na pleh obložen papirom i pecite dok smjesa ne očvrsne.

Svaki put kada kuhate omiljenu tjesteninu, sačuvajte pola šalice vode u kojoj se kuhala tjestenina prije nego što izlijete ostatak niz odvod. Slana škrobna tekućina koju smo dobili kuhanjem tjestenine je ključni dio postizanja svilenkastog umaka koji je potreban za većinu jela s tjesteninom, pa tako i za carbonaru, cacio e pepe te umaka s vinom i bijelim lukom.

Ne posipate li prstohvatom soli vaše tek ispečene kekse s komadićima čokolade, budite sigurni da radite veliku grešku. So se izvrsno sljubljuje s čokoladom te će vašim keksima dati puniji okus, a neka to po mogućnosti bude cvijet soli.

Slični tekstovi po tagovima