loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Ljubimci
Činije za hranu i vodu vaših ljubimaca leglo su bakterija 
još 25 min. čitanja
ponedjeljak, 16. April 2018.

Činije za hranu i vodu vaših ljubimaca leglo su bakterija 

/Pixabay

Vjerovali ili ne, više bakterija ima na drugim mjestima u kući nego u WC šolji. Ovo se posebno tiče vlasnika kućnih ljubimaca.

Ako hranite psa suhom hranom, vjerovatno ne perete činiju svaki dan. Ipak, činije za hranu su predmeti gdje ima najviše bakterija u čitavoj kući.

Vrlo je vjerovatno da vaš pas jede iz činije koja je prepuna bakterija. I ešerihija koli i salmonela mogu biti štetne za ljubimce kao i za ljude. Do ovog zaključka došli su naučnici NFS Internationala radeći eksperiment u 22 doma kroz 30 dana.

Činije za hranu naših ljubimca imaju visoko 4 mjesto po količini bakterija, prva tri mjesta su sunđer za pranje sudova, sudopera i četkica za zube.

Bilo kakvo nakupljanje bakterija u činijama za hranu i vodu se može vrlo jednostavno spriječiti svakodnevnim pranjem deterdžentom i vrućom vodom. Obavezno imajte na umu da dobro isperete činije nakon pranja s deterdžentom.

Bilo bi dobro da jednom nedeljno i dezinfikujete sve činije, piše Index.hr.

Mnogo bolje je koristiti posude od nerđajućeg čelika ili keramike jer se u pukotinama plastičnih lako skupljaju bakterije.

Najnovije