loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Ljubimci
(FOTO i VIDEO) Svjetski mediji o Malenoj i Klepetanu: Priča o ljubavi i odanosti
još 25 min. čitanja
utorak, 17. April 2018.

(FOTO i VIDEO) Svjetski mediji o Malenoj i Klepetanu: Priča o ljubavi i odanosti

/Arhiv

Mužjak rode svake godine preleti hiljade kilometara kako bi se vratio svojoj partnerki koja zbog povrede ne može sa njim. To je priča je to o Malenoj i Klepetanu, rodama iz Hrvatske, koja govori o ljubavi i odanosti suprotnim svim izgledima, piše agencija Frans pres.

Krajem marta Klepetan se 16. godinu zaredom vratio u hrvatsko selo Brodski Varoš, prethodno napustivši svoje zimsko boravište na jugu Afrike. Tamo se ponovo sastao sa ljubavlju svoga života, belom rodom Malenom, sa kojom je dobio već 62 potomka.

Zbog ljubavi na daljinu i vjernosti, dvije rode su u Hrvatskoj pravi "selebritiji", piše AFP, prenosi B92.

Penzionisani domar lokalne škole Stjepan Vokić, 71-godišnji udovac, prihvatio je Malenu 1993. godine, nakon što ju je pronašao pokraj bare ranjenu lovačkim mecima.

Malena zime provodi u smještaju koju Vokić naziva "improviziovanom Afrikom", sa gnijezdom, grijanjem i akvarijumom.

Svakog proljeća Vokić joj sagradi veliko gnijezdo na krovu, kako bi imala gdje da dočeka Klepetana. A on će, do početka avgusta, svoje novo potomstvo naučiti da leti i onda zajedno sa njima krenuti prema jugu Afrike.

Malena će tada ostati sama sa Vokićem koji će je kupati i mazati joj noge kremama, da se ne bi osušile, jer je daleko od svog vlažnog staništa.

"Vodim je u ribolov, pošto ne mogu da je vodim u Afriku. Čak i televiziju gledamo zajedno", rekao je Vokić za AFP.

"Da sam je ostavio ranjenu, pojele bi je lisice. Ali sam joj promijenio sudbinu i sada sam odgovoran za njen život", objašnjava on.

Klepetan nosi ogrlicu za praćenje. Njegovo zimsko odredište je negdje blizu Kejp Tauna, oko 14.500 kilometara daleko od Malene. A do tamo mu je potrebno nešto više od mjesec dana leta.

U Hrvatskoj živi oko 1.500 parova bijelih roda. Čigoč, selo u središtu te zemlje, proglašeno je 1994. prvim evropskim selom roda, napominje AFP. Tamo se dvjestotinak roda gnijezdi na krovovima i vrhovima uličnih svjetiljki, a u selu ih je duplo više nego stanovnika.

Najnovije