loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Ljubimci
Kit naučio jezik delfina da bi mogao da se druži sa njima
još 25 min. čitanja
utorak, 14. Novembar 2017.

Kit naučio jezik delfina da bi mogao da se druži sa njima

/Pixabay

Filolozi će reći da je najbolji način da naučiš strani jezik upravo da se krećeš u zemlji u kojoj se on govori. Time se vodio i jedan mali kit koji je naučio jezik delfina kako bi mogao s njima da se druži.

Maleni beluga kit već dva mjeseca boravi u jednom akvarijumu sa delfinima, a jednog dana je počeo da ih doziva. Kao što je prihvatio trening naučnika sa Ruske akademije nauka, tako je razvio način da govori i jezikom delfina.

U prethodnom staništu je bio okružen drugim kitovima, ali kada je 2013. godine prebačen u Krimski delfinarijum Koktebel, bio je jedini kit u njemu. Kako bi se prilagodio novom komšiluku kit je počeo da uči jezik delfina, uključujući i pištaljke koje su u akvarijumu koristili instruktori za imenovanje svakog delfina. Imitacija je inače izuzetno korisna sposobnost prilagođavanja u prirodi, a prema istraživačima, to se često događa i među ljudima.

Naučnici ipak nisu sigurni da li kit zaista razumije njihov jezik ili jednostavno oponaša zvukove koje čuje kako bi se bolje prilagodio među novim prijateljima, prenio je CdM.