loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Moda i ljepota
Čajevi, a posebno crni, štite zube
još 25 min. čitanja
subota, 13. Januar 2018.

Čajevi, a posebno crni, štite zube

/Ilustracija

Opšte je poznato da neke namirnice, uz lošu higijenu usne duplje, mogu da naškode izgledu i zdravlju zuba. Među njima, ipak, postoje i one koje štite ovaj veoma važan estetski, govorni i organ za varenje. Čajevi, a posebno crni, izuzetno djeluju na bakterije koje izazivaju stvaranje plaka. Oni, zapravo, ograničavaju mogućnost enzimima da pretvaraju šećer u ljepljivi sloj koji je osnova za nastajanje plaka. Istraživanja su pokazala da pomažu u sprečavanju najčešćih bolesti - karijesa i parodontoze.

Suho grožđe ne dovodi do kvarenja zuba kako se misli. Istraživanja su pokazala da njegove fitohemikalije suzbijaju razvoj nekoliko vrsta bakterija, uzročnika karijesa i bolesti desni. Sir, piletina i oraščići su, takođe, bitna grupa namirnica jer obezbjeđuju kalcijum i fosfor, minerale važne za kvalitet i zdravlje zuba.

Cimet i njegovo esencijalno ulje uništavaju patogene bakterije koje se stvaraju u ustima, a posebno one koje proizvode hidrogen-sulfid, uzročnik lošeg zadaha. Za otklanjanje ovih neprijatnih pojava preporučuju se žvake sa cimetom, kao i čaj sa ovom začinskom biljkom.