loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Putovanja
(FOTO) Zaboravljeni kvartovi Pariza
još 25 min. čitanja
četvrtak, 7. Decembar 2017.

(FOTO) Zaboravljeni kvartovi Pariza

/instagram

Usljed velikog priliva migranata, u Parizu se nakon završetka Drugog svetskog rata javila potreba za stambenim objektima.

Sa ciljem da se olakša rješavanje problema, na periferiji grada je u periodu od 1950. do 1980. godine izgrađen kompleks nebodera, poznatih kao Grand Ensembles.

Nekada se vjerovalo da su to naselja budućnosti, a danas se sa sigurnošću zna da je to samo ostatak jedne ne tako davne prošlosti koja se neće vratiti i čiji su arhitektonski dometi i kreacije viđeni ne baš za rušenje, ali svakako za lagano propadanje, piše National Geographic.rs.

Sivi betonski volumeni u Noisy-le-Grandu u suprotnosti su s modernom arhitekturom Pariza, punom čelika i stakla, a vizija je bila stvoriti građevine kao odgovor na "kutije" kakve je projektovao poznati arhitetka Le Korbizje, koje su neke arhitekte smatrale nemaštovitima.

Tako su Ricardo Bofill i Manuel Nunez Yanowski projektovali Espaces Abraxas i Arénes de Picasso u postmodernističkom duhu. Iako građevinama ne nedostaje mašte i ambicije, često su upoređivane s vojnim kompleksima, zatvorima i industrijskom arhitekturom.

U proteklih sedam godina, fotograf Laurent Kronental dokumentovao je ove stambene projekte i starije osobe koje u njima žive.

Njegova misija bila je preispitivanje životnih uslova tih ljudi, prikazivanje zaboravljenog, kao i poetičnost starenja dijelova grada koji polako nestaju, a s njima i sjećanje na modernističku utopiju.