loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Putovanja
(FOTO) Život morskih nomada: Upoznajte pleme koje živi na vodi
još 25 min. čitanja
četvrtak, 17. Maj 2018.

(FOTO) Život morskih nomada: Upoznajte pleme koje živi na vodi

/daily mail

U vodama u blizini azijskog otoka Bornea, na vodi, živi pleme Bajau. Neki članovi plemena su na vodi izgradili plutajuća sela, dok drugi žive u čamcima. U svakom slučaju, njihovi životi se u potpunosti odvijaju na vodi.

image
/daily mail

Francuski fotograf Rehan proveo je nekoliko dana s njima, kako bi ovjekovječio njihovu svakodnevnicu bolje ih upoznao. On je otkrio da nikada neće zaboraviti spokoj koji je osjetio provodeći vrijeme s pripadnicima plemena, ljudima koji nemaju baš ništa zajedničko s onima koji žive na tlu - njihov opstanak zavisi isključivo od vode i ribolova. U zajednici svako zauzima vrlo određeno i važno mjesto, a zajednički cilj je jednostavan: najbolji mogući ulov, piše National Geographic.rs.

Kako pišu strani mediji, nijedna od okolnih država ne prihvata pleme Bajau, ali ih nijedna nije ni prognala. Život na moru je njihov izbor i plemenska tradicija.

image
/daily mail

Oni žive isključivo u sadašnjem trenutku. Ne broje godine jer smatraju da je vrijeme nevažno. Potiču s brojnih ostrva u arhipelagu Sulu, a prvi zapisi o njima nastali su još 1521. godine, kada se s njima susreo Antonio Pigafeta, venecijanski istraživač i moreplovac.

Danas pripadnici plemena Bajau ne umiju ni da čitaju ni da pišu, ali postoji nešto o čemu znaju sve - ne postoji kutak voda na kojim žive a da nisu zavirili u njega i upoznali sve njegove dobre i loše strane. Mnogi od njih nikada nisu napustili svoju zajednicu, a žene se čak i porođaju u svojim plutajućim brvnarama.

image
/daily mail