loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Putovanja
Istražili smo gdje Bosanci i Hercegovci putuju na godišnje odmore: Od Neuma do...
još 25 min. čitanja
ponedjeljak, 17. Juli 2017.

Istražili smo gdje Bosanci i Hercegovci putuju na godišnje odmore: Od Neuma do...

Dio građana ostaje vjeran jadranskoj obali/Oslobođenje

Godišnji odmori uveliko traju, a usprkos nezavidnoj finansijskoj situaciji, veliki broj Bosanaca i Hercegovaca već se zaputio na zasluženi godišnji odmor i to na jednu od destinacija koje nude brojne turističke agencije u svojim ponudama. Sudeći prema informacijama iz turističkih agencija, neki će ostati vjerni jadranskoj obali, dok će se drugi zaputiti u Tursku, Bugarsku, Dubai...

Iz Turističke agencije Centrotours ističu da je sezona ove godine već u punom jeku te da je u odnosu na isti period lani povećan broj prodatih aranžmana.

Interes za Grčku

 

- Ono što je interesantno jeste da se ove godine, nakon prošlogodišnjih turbulentnih dešavanja u Turskoj, građani BiH rado odlučuju za ljetovanje u ovoj predivnoj zemlji. Centrotours i ove godine organizuje direktne charter letove za Tursku, ali sa dosta većim kapacitetima nego prethodnih godina, upravo zbog povećanja broja putnika. Antalijska regija je naravno najpopularnija, ali naši klijenti sve više traže i aranžmane u Kušadasiju, za koji su pripremljeni svakodnevni aranžmani avionom, ali i autobusom, kažu u ovoj agenciji.

Što se tiče ostalih destinacija, nakon Turske, najzanimljivija je Albanija, za koju je prodato više od 80 posto kapaciteta.

image
Antalijska regija najpopularnija/Anadolija

- Razlog ovome su velikim dijelom cijene koje su i u Turskoj i u Albaniji povoljnije u odnosu na hotelski smještaj u Hrvatskoj.

Naravno, tu je još značajan broj turista koji ostaju vjerni ljetovanju u Hrvatskoj i u ponudi je određeni broj hotela sa all inclusiv uslugom, koja je sve popularnija među putnicima iz BiH, a posebno kada su u pitanju porodice s djecom, kažu nam u Centrotoursu te dodaju da i crnogorsko primorje ima svoje goste iz BiH, te da su hotelijeri pripremili odlične ponude.

U Centrotoursu kažu da je primijećeno veće interesovanje za aranžmane u Grčkoj, koja je sve popularnija među mladima.

Adnan Terzić iz Agencije Ventura Travel kazao nam je da su ponude u ovoj godini prilagodili tome da i bh. građani imaju mogućnost da putuju od Neuma, Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Italije i Turske. On ističe da je već sedam godina hit-destinacija Albanija.

- Svako od putovanja se može platiti do 12 mjesečnih rata, jer želimo da svako ko ima želju da osjeti more i sunce to iskoristi. Naše ponude Albanije se ističu od drugih destinacija, jer je visina budgeta po osobi dovoljna za putovanje 349 KM sa prijevozom iz Tuzle, Gračanice, Doboja, Sarajeva i Mostara. Sedam noćenja u biranim sobama, a tu su i popusti za djecu do 50 posto, hotel s tri zvjezdice direktno na plaži i uključene ležaljke, dovoljan su razlog da ovog ljeta razmislite o Albaniji. Naši građani zahvaljujući aktivnostima VTA mogu da putuju sa ličnim kartama, tako da prepreka nema, kaže Terzić.

Iz ove agencije preporučuju i italijansku obalu Jadrana. Dodaju da je Venecija - Lido Di Jesolo jedna od tih destinacija gdje građani mogu uživati u odmoru već od 489 KM za šest noćenja u biranim hotelima.

image
Krf privlači mlade/EPA

 

Bugarska i Egipat

 

- Bugarska kao jedna od neotkrivenih destinacija na tržištu BiH se nudi po cijeni za 10 dana od 345 KM u biranim hotelima. Interes za Tursku, kao provjerenu destinaciju i ove godine je značajan, i cijene variraju od odabira hotela i usluge, tako da za osam dana i all inclusive uslugu ćete izdvojiti od 849 KM po osobi, navodi Terzić te dodaje da su u ovoj agenciji pripremili i druga putovanja poput Toskane od 289 KM (šest dana), Pariza od 355 KM (šest dana) ili Dubaija od 975 KM (osam dana).

U Turističkoj agenciji Zepter Passport iz Banje Luke kažu da su do sada prodali najviše aranžmana za ljetovanje u Grčkoj.

- Ove godine najviše se radi Grčka, a potom Hrvatska i Egipat. Za Grčku je veća potražnja za razliku od 2016. Cijene su od 150 eura pa naviše, zavisno o prevozu. Najviše se traže Rodos, Krit, Krf. Izuzetno smo zadovoljni, kažu u ovoj agenciji.