loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Putovanja
Prelijepi gradovi Evrope koje turisti zaobilaze
još 25 min. čitanja
četvrtak, 14. Septembar 2017.

Prelijepi gradovi Evrope koje turisti zaobilaze

Bergen, Norveška/pixabay

Svi žele da vide Pariz, London, Rim i ostale evropske metropole, ali mnogi pritom zaboravljaju da postoje i ne tako poznata mjesta koja nude mnogo lijepih sadržaja. 

Zato, kada slijedećeg puta budete imali priliku da putujete Evropom, razmislite o ovim vrijednim destinacijama:

Lacoste, Francuska

Ovo mjesto u Provansi, na oko 40 kilometara od Marseille, mjesto je u kojem se nalazi dvorac Markiza de Sada iz 17. vijeka. Također, u njegovoj blizini možete obići brojne vinograde i probati fino francusko vino, a za uživanje u večeri, odaberite Cafe de Sade i Cafe de France.

image
/pixabay

U Lakostu se nalazi i butik ShopSCAD u kojem ćete naći zanimljive ručne radove studenata i njihovih profesora umjetnosti.

Sawrey, Engleska

Ovo mjesto u Engleskoj nalazi se na manje od dva sata vožnje od aerodroma u Manchesteru, a datira još iz 14. vijeka. Svi koji su ikad posjetili Sawrey potvrdiće vam da je ovo mjsto idealno za odmor i relaksaciju. Ovdje se također nalazi i kuća engleske spisateljice za decu Beatrix Potter, koja je sada pretvorena u muzej.

image
/pixabay

Kad smo već kod književnika, u obližnjem selu nalazi gimnazija u koju je išao veliki pesnik William Wordsworth, a ko voli istoriju, može da obiđe ostatke Hadrijanovog zida.

Rottenburg, Njemačka

Ovaj bavarski grad nalazi se na sat vremena vožnje od Nirnberga. Riječ je o najbolje očuvanom njemačkom srednjovekovnom gradu, koji izgleda baš kao iz bajke. Tornjevi, kamene ulice, stare kuće - sve ovo možete pronaći u Rottenburgu. Prošetajte uz zidine starog grada i obiđite gradsku vijećnicu ispred koje se često odigravaju razni koncerti i zabavni programi. Ako dođete u vrijeme Božića, znajte da je grad slavan po božićnim sajmovima, ali će vas Rottenburg osvojiti u bilo koje godišnje doba.

image
/pixabay

Brugge, Belgija

Od Bruxellesa do Bruggea stićete vozom za samo sat i po. Brugge je vjerovatno najpoznatiji od gradova sa liste, ali je ipak često u sjenci znatno slavnijih i poznatijih destinacija na Starom kontinentu. Gradom se najbolje kretati biciklom, a u obilasku njegovih ulica uživaće svi koji imaju smisla za estetiku i dive se srednjevekovnoj arhitekturi. U gradu se nalazi i jezero Minnewater, koje je poznato kao jezero zaljubljenih.

image
/pixabay

Parovi ovdje dolaze da uživaju u miru, voze kanu na jezeru, hrane labudove ili jednostavno sjede na klupi i jedu fantastične vafle. Pošto je Belgija poznata po pomfritu, postoji čak i muzej posvećen ovom svima omiljenom jelu, a ako ste više ljubitelj slatkiša, tu je i muzej čokolade.

Bergen, Norveška

Do Bergena možete doći avionom iz Osla u roku od sat vremena, ali i vozom, za šta će vam biti potrebno nešto više vremena.

Bergen je osnovan davne 1070. godine i s vremenom je izrastao u važnu norvešku luku. Danas on nije samo luka već i grad kulture i zabave, u kojem se tokom cijele godine održavaju festivali i razna događanja. Mnogi žele da čuju slavnu bergensku filharmoniju, osnovanu davne 1765. godine, pa su čekanja na karte za koncerte klasične muzike duga i po nekoliko mjeseci.

image
/pixabay

Grad je poznat i po slavnim, različito obojenim drvenim kućama, koje su stare nekoliko stotina godina. One okružuju luku i jedan su od najprepoznatljivijih motiva Bergena.

Izvor: Dnevnik.hr

Najnovije