loader_50x90
loader_50x90
logo
4 stvari koje dijete nasljeđuje od svog oca 
još 25 min. čitanja
utorak, 13. Februar 2018.

4 stvari koje dijete nasljeđuje od svog oca 

/PIXABAY.COM

Djeca su pravo malo čudo koje predstavlja minijaturnu verziju svojih roditelja. I dok će igrom slučaja dijete neke stvari naslijediti od majke, a druge od oca, postoje ipak četiri karakteristike djeteta koje su prenesene direktno i isključivo sa oca.

image
/PIXABAY.COM

Pol

U trenutku kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, određuje se pol djeteta. Za taj odabir odgovoran je isključivo spermatozoid, jer jajna ćelija nosi dva X hromozoma, dok muška ćelija nosi jedan X i jedan Y hromozom. Pol djeteta zavisi od toga da li će jajnu ćeliju oploditi X ili Y hromozom. Ako je u pitanju X, dobićete djevojčicu, a ako je Y, stiže nasljednik muškog pola.

Refleks kihanja zbog svjetlosti

Ako svaki put kad pogledate u sunce morate i da kihnete, to ste naslijedili od svog oca. "Apćiha" sindrom je fenomen u kojem ljudi kihaju čim su izloženi iznenadnoj, snažnoj svjetlosti i u pitanju je nasljedno stanje.

Otisci prstiju

Iako su otisci prstiju nešto što je potpuno jedinstveno i niko nema iste otiske kao mi, ipak su oni djetetovi sličniji očevim otiscima, nego otiscima majke.

image
/PIXABAY.COM 

Daltonizam

Daltonizam je rijedak poremećaj u kojem osoba ne raspoznaje jasno boje, već samo kontraste (crno-belo). Ovaj termin često se miješa s poremećajem u kojem osoba ne raspoznaje crvenu i zelenu boju. Otprilike pet odsto svjetskog stanovništva zahvaćeno je ovim sindromom i to većinom muškarci, koji prirodno nose taj defekt u sebi, pa ih oni najčešće i prenose na svoje potomstvo, piše stil.kurir.rs.