loader_50x90
loader_50x90
logo
Jednostavan način da ublažite simptome prehlade kod bebe
još 25 min. čitanja
srijeda, 16. Maj 2018.

Jednostavan način da ublažite simptome prehlade kod bebe

/UNSPLASH 

Prema tvrdnjama ljekara sa klinike “Mejo”, nježna masaža pomaže da se ublaže simptomi nazeba kod beba. U nastavku pročitajte kako da pomognete prehlađenoj bebi.

Nježni dodir maminih ruku pomaže djetetu da se smiri i da se bolje osjeća ukoliko je prehlađeno, tvrde ljekari čuvene klinike “Mejo”. Oni preporučuju masažu lica djeteta i tvrde da ona može da ublaži ili otkloni simptome nazeba. Najvažnije je da nikada ne masirate dijete ako se tome protivi i ako mu to trenutno ne prija.

Evo nekoliko savjeta kako da masirate prehlađenu bebu:

1. Uhvatite glavu djeteta sa strane, stavite palčeve na slepoočnice djeteta i blago ih pritiskajte jagodicama prstiju. Zatim masirajte slepoočnice duž linije koja je u nastavku obrva, pravite male krugove u smjeru kazaljke na satu.

2. Počnite u položaju kada su vam palčevi na djetetovim ušima, pa spuštajte ruke, uz blagi pritisak, prema bradi, zahvatajući obraze. Ponovite isti pokret u suprotnom smjeru, od brade prema ušima. Najbolje je da ovu masažu ponovite deset puta.

3. Pritisnite blago palčevima dio lica između djetetovih nozdrva i obraza. Povlačite palčeve odozdo nagore i obratno, prelazeći preko jagodičnih kostiju i spuštajući se do uglova usana. Ponovite ovo deset puta.

4. Povucite nježno obraze djeteta nagore, kao da želite da ga natjerate da se nasmije, a zatim se ponovo vratite do linije usana. Ponovite ovu masažu deset puta, uz sasvim blag pritisak. I nikada ne masirajte dijete na silu, nema efekta, piše cdm.me.