loader_50x90
loader_50x90
logo
Zapamtite: Vi ste super mama! 
još 25 min. čitanja
petak, 13. Oktobar 2017.

Zapamtite: Vi ste super mama! 

/pixabay.com 

Poznato je da mame mnogo rade i da su vrlo često pokretačka snaga cijele porodice. Međutim, da li su one zbog toga bolji roditelji? Mama i blogerka Meri Blazberg ne misli tako, a njeno otvoreno pismo navešće vas na razmišljanje i možda ubijediti da sebi date oduška. 

Radim skoro puno radno vrijeme, ali petkom ostajem kod kuće sa sinom dok moj suprug ide na posao. Kako bi sve bilo gotovo do pet i kako bi vikend mogao da počne, pomno planiram svaki minut praveći rasporede, spiskove, kao i rezervne planove u slučaju da nešto krene naopako. Kada se suprug vrati sa posla, obično mu ispričam šta sam sve završila, a on ostane u čudu. A i treba!

image
/pixabay.com 

Usisavala sam, prala veš, bila u kupovini namirnica, zakazala sastanke za sljedeću nedjelju, spremila večeru za nas dvoje, napravila organske palačinke od banane i spinata za sina i sve to držeći u rukama dvogodišnjaka.

“Ti si super mama, znaš li to?”, kaže mi suprug dok mi sipa pjenušavi sok umjesto vina, jer da, ja sam i trudna ponovo. Možda sam umorna, ali sam na kraju dana vrlo ponosna na sebe.

Ja sam super mama, mislim u sebi.

Ipak, taj osjećaj je vrlo brzo prošao, zapravo odletio je istog onog trenutka kada moj muž počeo da upoređuje moju i njegovu produktivnost. Sa nevjerovatnom dozom ležernosti on usput pominje da se, kada je sam sa našim sinom, često zapita kako se uopšte kreće kroz kuću bez zaštitnog odijela. To me navodi da se i ja zapitam - ako me moja produktivnost čini super mamom, da li to znači da on nije super tata?

E pa, nije baš tako...

image
/pixabay.com 

Zvanično je 2017. godina, ljudi. Možemo li, molim vas, da prestanemo da izjednačavamo riječ “roditelj” sa “domaćica”? Primjećujem taj način razmišljanja često - da su majke bolje ako se više angažuju oko kuće ili ulažu više napora da svakodnevne aktivnosti učine kreativnijim

Ako zaista hoću da se igram đavoljeg advokata, onda moram da priznam da je moj suprug i bolji roditelj. Dok ja gubim vrijeme na pravljenje domaćeg plastelina, moj suprug se stvarno igra sa našim sinom. Dok ja čistim kuću dok se naš sin igra sam, moj suprug se za to isto vrijeme odmara i puni baterije, te nije već u pet poslijepodne iscrpljen kao ja. Dok ja planiram i razmišljam o svemu unaprijed, moj suprug je uvijek pristutan u datom trenutku.

Ovo nije takmičenje, ovo je apel - svi zaslužujemo prizanje za najbolje roditelje, iako smo možda nekad “očajne domaćice”.

Svima onima koji ni ne znaju šta je Pinterest, čestitam zbog toga što nisu upali u zamku. Vaša djeca su sretna, zdrava i sigurna. I to je ono zbog čega ste vi dobar roditelj.

I ukoliko vas neko nekada pita zašto kuću niste očistili domaćim preparatima napravljenim od kuhinjskih sastojaka, samo se nasmiješite i nikada ne dozvolite da vas prevare - vi ste dobra mama.

Preuzeto sa yumama.com