loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Uradi sam
Kad pravite kolač ili biskvit
još 25 min. čitanja
srijeda, 22. Novembar 2017.

Kad pravite kolač ili biskvit

Iako imaju različit hemijski sastav, i prašak za pecivo i soda bikarbona se koriste za postizanje prozračnosti i rahlosti kod kolača i biskvita. Reagiraju kada se pomiješaju s tekućinom i na visokoj temperaturi. Razlika među njima je to što soda bikarbona reagira s kiselim - znači, ako je koristite, morate u kolač ubaciti i jogurt ili naprimjer limunov sok. Prašku kiselost ne treba jer je već ima u sastavu. Soda također kolaču daje mekanu koricu, a za prašak se neki žale da biskvitu daje metalni okus. Također, bitno je da nakon što u smjesu za kolač dodate prašak ili sodu, ta smjesa ne stoji dugo, već je što prije stavite peći jer čekanjem prašak i soda gube efikasnost.