loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Zanimljivosti
Glavni krivac za podočnjake nisu ni manjak sna ni šminka
još 25 min. čitanja
ponedjeljak, 17. Juli 2017.

Glavni krivac za podočnjake nisu ni manjak sna ni šminka

/Ilustracija

Podočnjaci su glavni krivci za “komplimente” tipa “izgledaš tako umorno i iscrpljeno”. Stoga objavite rat vrećicama i tamnim kolutovima oko očiju. Da biste pobijedili podočnjake, prvi i najvažniji korak je da otkrijete njihov uzrok.

Ako ste, na primjer, večer proveli plačući uz tužnu filmsku priču, ujutro ćete se garantovano probuditi s podočnjacima, ma koliko se naspavali tokom noći.

- Razlog je osmoza. Voda uvek putuje iz dijelova tijela u kojima je niska koncentracija soli prema tkivima gde ima više soli. Princip je isti, bez obzira na to da li je reč o soli iz suza ili o soli iz slanog umaka - pojašnjava dermatolog Valeri Goldburt. Stoga i suze i slana hrana uzrokuju jutarnje otekline upravo ispod očiju gde je koža nežna i tanka pa na nju najviše utiče protok tečnosti u organizmu.Nastanku podočnjaka pogoduju i loše navike poput čestog trljanja očiju, odlaska na spavanje sa šminkom, zatim pušenja i pretjerivanja s alkoholnim pićima. Pušenje i izloženost UV zracima slabe kolagen i uzrokuju opuštanje i boranje kože, a to pogoduje nastanku podočnjaka.

Lijekovi 

Ako ste alergični na polen, uzimajte antialergijsku terapiju. U otklanjanju alergijskih podočnjaka mogu vam pomoći nesedativni lijekovi za alergiju koje možete kupiti u apotekama i bez recepta. Mnogi ljudi ni ne znaju da alergije takođe izazivaju vrećice ispod očiju.

Ispiranje nosa

Tečnost koja se nakupila zbog alergije, začepljenja sinusa ili prehlade možete “istjerati” uz pomoć tzv. neti pota. Mali uređaj koji izgleda kao mali čajnik služi za ispiranje nosne šupljine.

Kreme 

Kreme koje sadrže hidrokinon ili kojičnu kiselinu posvjetliće tamne kolutove oko očiju. Saveznici u borbi protiv podočnjaka su i kreme s kofeinom koje sužavaju krvne sudove.

Višak pigmenta

Ako povučete kožu u stranu, a tamni kolutovi se pretvore u mrlje, to znači da je uzrok problema višak pigmenta u području oko očiju, kaže oftalmološki plastični hirurg  Josef Avatar. Tamni kolutovi se stvaraju i zbog gubitka volumena u području oko očiju, prenosi Noizz.rs.