loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Zanimljivosti
Još jedan rekord u njenoj vladavini: Kraljica Elizabeta i princ Philip slave 70 godina braka
još 25 min. čitanja
ponedjeljak, 20. Novembar 2017.

Još jedan rekord u njenoj vladavini: Kraljica Elizabeta i princ Philip slave 70 godina braka

/Hello magazine

Kraljica Elizabeta II. i princ Philip danas slave svoju platinastu godišnjicu braka. Uprkos tome što je troje od njihovih četvero djece (Charles, Anne i Andrew) prošlo kroz razvode, kraljevska zajednica Elizabete i Philipa traje desetljećima bez ikakvih javnih naznaka bračnih problema. Sada pripadaju maloj zajednici bračnih parova koji je zajedno proveo 70 godina.

image
/EPA

Kraljica Elizabeta (91) i njezin 96-godišnji suprug proslavit će platinastu godišnjicu braka u obiteljskom krugu u Windsorskom dvorcu. Javnih obilježavanja neće biti, osim što će zvona Westminsterske opatije, u kojoj su se vjenčali 1947, u 14 sati zvoniti njima u čast.

Dašak boje na teškom putu

Nakon 70 godina braka, Elizabeta i Philip imaju četvero djece, osmero unučadi i petero praunučadi. Šesto je na putu jer u aprilu princ William i Kate Mideleton očekuju svoje treće dijete.

Princ Philip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u augustu se povukao sa svih javnih dužnosti i sada umirovljeničke dane krati slikanjem i čitanjem.

Kraljica, pak, sve više svojih dužnosti prepušta 69-godišnjem princu Charlesu, prijestolonasljedniku koji najduže čeka svoj red na tron u britanskoj povijesti, prenosi Hina.

Elizabeti je bilo 13 godina kada je upoznala budućeg supruga, tada markantnog, plavokosog 18-godišnjeg mornaričkog časnika.

Osam godina kasnije, 20. novembra 1947., nacija je slavila vjenčanje iz bajke. U Westminsterskoj opatiji tadašnja princeza blistala je u haljini od svile s 10 holjada bisera i blještavih kristala.

image
/EPA

U turobnoj britanskoj poslijeratnoj svakodnevnici bio je to dašak boje na teškom putu oporavka, rekao je tada Winston Churchill.

Zbog svježih sjećanja na rat i još uvijek jake odbojnosti prema Nijemcima, nekoliko rođaka princa Philipa, koji potiče iz dansko-njemačke kraljevske loze Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, uključujući i njegove tri sestre, nije pozvano na vjenčanje.

Kraljica Majka je prije vjenčanja pitala budućeg zeta hoće li voljeti njezinu kćer. Voljeti? Mislim da ta riječ ne opisuje dovoljno ono što osjećam, odgovorio je.

Bezbrižan brak dvoje mladih trajao je pet godina. Prerana smrt njenog oca, kralja Georgea VI., Elizabetu je vinula na prijestolje, a Philipu prekinula vojnu karijeru, nespojivu s ulogom kraljičina supruga.

Bezuvjetna podrška

Princ Philip, rođen na Krfu 1921. godine, imao je kraljevski 'pedigre' i bez Elizabete, njegov djed po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Ali se prije vjenčanja morao odreći svih titula i pravoslavne vjere kako bi postao britanski državljanin. Usvojio je i majčino anglizirano prezime, Mountbatten.

Njegova su djeca, međutim, dobila kraljičino porodično prezime, Windsor.

image
/EPA

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj povijesti, bio trajni i čvrsti oslonac. Tu je beuzvjetnu podršku pratio i čitav niz 'legendarnih' Phillipovih gafova, nekad čak i sa nagovještajima ksenofobije, koje mu je kraljica redovno opraštala.

Mislim da je tolerancija onaj suštinski sastojak bilo kojeg braka, rekao je Philip provodom proslave njihove zlatne godišnjice, 1997. Mislim da na mom primjeru možete vidjeti da kraljica tolerancije ima u izobilju.

Ona je njega nazvala svojom "stijenom", a on jednom rekao: "Moj prvi posao, drugi i zadnji je da kraljicu nikada ne iznevjerim".