loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Zanimljivosti
Tajna dugovječnosti Amiša: Naučnici otkrili zašto žive 10 godina duže od prosjeka
još 25 min. čitanja
četvrtak, 16. Novembar 2017.

Tajna dugovječnosti Amiša: Naučnici otkrili zašto žive 10 godina duže od prosjeka

/unsplash.com 

Rijetka genetska mutacija otkrivena kod zajednice Amiša u SAD objašnjava njihovu dugovječnost i, prema riječima naučnika, otvara put za tretman degeneracije izazvane starenjem.

image
/unsplash.com 

"To je prva ljudska genetska mutacija za koju je dokazano da ima mnogobrojne uticaje na biološke promjene izazvane starenjem", rekao je profesor Daglas Von, predsjednik medicinskog fakulteta Severozapadnog univerziteta u Chicago-u.

Istraživanje čiji rezultati su juče objavljeni u časopisu Science Advances sprovedeno je na 177 Amiša starosti 18 do 85 godina u njihovoj zajednici u Bernu, u saveznoj državi Indijana.

image
/pixabay.com 

Pokazalo se da 43 osobe imaju mutaciju gena "serpin jedan" koji snažno smanjuje proizvodnju proteina PAI-1, te su boljeg zdravlja i žive najmanje 10 godina duže od ljudi koji nemaju tu mutaciju. Očekivani životni vijek u SAD je 78,8 godina.

Međunarodni naučni tim je ustanovio da je "metabolički profil" Amiša zdraviji i da su znatno manje podložni dijabetesu i kardiovaskularnim oboljenjima. Također, otkriveno je da su "telomeri" njihovih antijela najmanje 10 odsto duži.

image
/pixabay.com

"Telomeri" su dio DNK koji se nalazi na kraju svakog hromozoma radi zaštite i koji se smanjuju svakom ćelijskom deobom, doprinoseći starenju.

Amiši su zatvorena, veoma strogo disciplinovana hrišćanska zajednica porijeklom iz Švajcarske. Grupno su u 18. vijeku emigrirali u Ameriku, gdje se računa da ih ima 250.000, mahom u SAD. Žive jednostavno, izoluju se od drugih, odijevaju se krajnje skromno, mahom se bave proizvodnjom hrane koristeći drevne metode, te se ona smatra ekološkom i zdravom, i odbijaju savremenu tehniku i uređaje.

image
/pixabay.com