loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Zanimljivosti
U čast olimpijke Ibtihaj Muhammad: Napravljena prva barbika sa hidžabom u historiji
još 25 min. čitanja
utorak, 14. Novembar 2017.

U čast olimpijke Ibtihaj Muhammad: Napravljena prva barbika sa hidžabom u historiji

Inspiracija mnogima/Mattel

Prvi put u svojoj skoro 60-godišnjoj historiji napravljena je barbika sa hidžabom, i to u čast olimpijke Ibtihaj Muhammad.

Lutka će biti dio Barbie kolekcije pod nazivom Shero koja je inspirisana pionirima ili inovatorima. Počast je ranije odata rediteljici Avi DuVernay, glumici Kristin Chenoweth, sportašici Gabby Douglas, balerini Misty Copeland, a kao nadahnuće za prvu barbiku sa hidžabom sada je poslužila ova olimpijka u mačevanju.

Kompanija Mattel je u ponedjeljak na Glamour Women of the Year samitu, na kojem je Muhammad bila gošća, najavila lutku koja će u prodaji biti od jeseni.

Osim hidžaba, Barbie nosi i uniformu za mačevanje, Nike patike, kao i kacigu i mač.

Ovo nije prvi put da je Muhammad ušla u historiju. Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine postala je prva američka sportašica koja se najtecala u hidžabu, a sa svojom ekipom je osvojila bronzu u mačevanju.

image
/EPA

"Barbie veliča Ibtihaj ne samo zbog njenih sportskih dostignuća, već i zbog onoga što ona jeste. Ona je nspiracija velikom broju djevojaka koje sebe nikada nisu vidjele kako nekoga ko će dobiti neko priznanje, a ova lutka će ih posjetiti na to da ništa nije nemoguće", kazala je Sejal Shah Miller, potpredsjednica marketinga za Barbie lutku.