loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: Zdravlje
Glavobolja u ciklusima
još 25 min. čitanja
petak, 13. Oktobar 2017.

Glavobolja u ciklusima

Glavobolja je vrlo čest zdravstveni simptom koji može da bude posljedica velikog broja stanja - od stresa i mamurluka do upale sinusa ili početka viroze. Zavisno gdje i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se pojavljuje kao iz vedra neba, a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi.

To može da bude pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog žile u mozgu, što je opasno po život. Ljekari su podijelili glavobolje u šest osnovnih tipova koji se razlikuju po području gdje boli.

Glavobolja u samo jednoj polovini glave - migrena koja nije opasna glavobolja, ali može da traje do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuju mučnina i preosjetljivost na buku i svjetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

Kao da glavu neko steže obručem - tenzijska glavobolja koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta boli, a u glavi je osjećaj kao da je neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak… - Riječ je o tzv. kluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dvije sedmice do mjesec. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu da prođu i godine. U vrijeme trajanja bol se javlja svakog dana i to u isto doba dana ili noći i traje između pola sata i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika primijetili su da im je bolje dok se kreću. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoje.

Bol u čelu - u ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama. Pomoćiće inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše). Na zadnjem dijelu glave (kod vrata) i na tjemenu - ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, naprimjer, može se pojaviti kod dugog sjedenja. Protegnite se malo i udahnite svjež vazduh.