loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Alija Delimustafić: Nisam kriv, sve mi je montirao federalni MUP
još 25 min. čitanja
petak
12. Januar 2018.

Alija Delimustafić: Nisam kriv, sve mi je montirao federalni MUP

Niti jedan kvadratni metar zemlje nisam registrovao na sebe, rodbinu i prijatelje, kazao je prvooptuženi u predmetu Pravda
Alija Delimustafić: Nisam kriv, sve mi je montirao federalni MUP
Alija Delimustafić na jednom od prethodnih ročišta/Damir Ćumurović

Alija Delimustafić, prvooptuženi u predmetu Pravda, nakon što je na prethodnom rošištu odbio da se izjasni o krivici, danas je ipak negirao krivicu.

Niti jedan kvadratni metar zemlje nisam registrovao na sebe, rodbinu i prijatelje. Sve mi je ovo montirao federalni MUP, kazao je Delimustafić sudiji Huseinu Delaliću prije nego što se izjasnio sa "Nisam kriv".

Osim Delimustafića, krivicu je danas negiralo i još devet optuženih koji nisu prisustvovali na prethodnom ročištu za izjašnjenje o krivnji.

"Nisam kriv" su izrekli: Izet Musić, Suada Hadžić, Murisa makarević, Sead Hadžić, Hamdo Spahić, Ratko, Dušanka, Dobro i Vojko Đokić.

O krivici su se trebali izjasniti i optuženi Nihad Druškić i Edin Arnautović, ali kako je rečeno u sudnici, nisu došli zbog bolesti.

Prvooptuženi Delimustafić, koji je na ročište doveden iz pritvora, opet je pred Sudom ponovio svoj zahtjev da mu se "zbog kompleksnosti predmeta omogući više advokata".

- Kada je predmet kompleksan, po Zakonu mi je dozvoljeno da mi se omogući više advokata, kazao je Delimustafić, na što mu je sudija Delalić odgovorio da to i nije baš tako.

- Jedan advokat po službenoj dužnosti je dodijeljen, i to je Vlado Adamović. Možete izabrati koliko hoćete svojih advokata, ali će u tom slučaju Sud mrazriješiti dužnosti advokata Adamovića, poručio je sudija Husein Delalić, konstatirajući da ne postoji zakonska odredba na koju se poziva Delimustafić.

Podsjetimo, Sud je potvrdio optužnicu u premetu Pravda protiv 38 fizičkih i osam pravnih lica zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela. Alija Delimustafić je optužen je da je od 2009. do 2016. godine organizirao kriminalnu grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine, uglavnom umrlih osoba na području Kantona Sarajevo. U sudskim procesima koje je vodila Lejla Fazlagić, nekretnine sa umrlih, knjižili su na članove grupe i rodbinu a potom su sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama. Počinjenjem navedenih krivičnih djela organizirana grupa se tereti da je stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka.

Na narednom ročištu koje je zakazano za 17. januar, o krivnji će se izjašnjavati optužena pravna lica u ovom predmetu, a radi se o firmama Cenex Group d.o.o Sarajevo, Consultants d.o.o Sarajevo, Exline Group d.o.o Istočno Sarajevo, Centralexport d.o.o. Istočno Sarajevo, Cenex Inženjering d.o.o Sarajevo, Cenex d.o.o Istočno Sarajevo, Exline d.o.o Istočno Sarajevo i Minasco d.o.o Sarajevo.