loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Ambasada SAD-a u BiH: Teorije zavjera iz SNSD-a
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Septembar 2017.

Ambasada SAD-a u BiH: Teorije zavjera iz SNSD-a

Teorije zavjera kao što je ova samo služe da bi se odvratila pažnja od konkretnih problema u ekonomiji, pravosuđu i politici sa kojima se građani Bosne i Hercegovine suočavaju
Ambasada SAD-a u BiH: Teorije zavjera iz SNSD-a
Neosnovani i neodgovorni komentari ne mogu se ozbiljno shvatiti/Ilustracija

Ambasada SAD-a u BiH reagirala je nakon tvrdnji iznesenih u saopštenju SNSD-a u kojem se navodi da je Američka ambasada "osmislila scenario rušenja Parlamenta".

"Ovi neosnovani i neodgovorni komentari ne mogu se ozbiljno shvatiti. Teorije zavjera kao što je ova samo služe da bi se odvratila pažnja od konkretnih problema u ekonomiji, pravosuđu i politici sa kojima se građani Bosne i Hercegovine suočavaju", rekli su za N1 iz Ambasade SAD-a u BiH.

SNSD-e je upozorio danas da je nasilnim prekidom rada Narodne skupštine Republike Srpske Savez za promjene (SzP) krenuo u najopasniju avanturu do sada - rušenje parlamentarne demokratije, a time i Republike Srpske.

Iz SNSD-a su naglasili da su "akciju nasilnog zauzimanja parlamenta osmislili dio političkog Sarajeva, ekipa Georgea Sorosa i njegovog referenta Hoyta Yeea, koja je stigla u Republiku Srpsku, i dobro poznata ambasada u Sarajevu".

Iz SDS-a, PDP-a i NDP-a također su odbacili optužbe SNSD-a "da ruše parlamentarnu demokratiju i institucije Republike Srpske, uz podršku stranih mentora i Sarajeva".

U saopćenju SDS-a se tvrdi da tim navodima SNSD-a pokušava da skrene pažnju s pitanja koja je pokrenula opozicija.

- Režim u RS-u je svojim odbijanjem legitimnih zahtjeva opozicije, kršenjem Ustava, zakona i Poslovnika o radu Narodne skupštine RS, u potpunosti urušio demokratski kapacitet institucija RS i sve stavio pod kontrolu jednog čovjeka, navodi SDS.

Iz PPD-a tvrde u saopćenju da je upravo SNSD "danas najbrutalnije napao instituciju Narodne skupštine RS-a, uzurpirao je i oduzeo od građana".

- Upravo SNSD godinama dijeli narod i poziva na sukobe, jer žele fizičkim obračunima da skrenu pažnju s ogromnih problema u koje su doveli RS, naveli su.

Iz NDP-a su saopćenje SNSD-a ocijenili kao "najnoviji pamflet".

Podsjećaju da ih da je predsjednik NDP-a Dragan Čavić prošle godine dobio sudsku presudu "zbog laži vlasti o ulozi Soroša i stranih elemenata u tobožnjem finansiranju opozicionih protesta".