loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Bećirović: Ako hoćemo u EU, trebamo se prilagoditi njihovim pravilima
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Septembar 2017.

Bećirović: Ako hoćemo u EU, trebamo se prilagoditi njihovim pravilima

Parlamentarni odbor, sastavljen od delegacija Parlamenta BiH i EP koji treba raditi na provođenju SSP-a između BiH i EU, konstituiran je u novembru 2015, ali praktično još ne radi
Bećirović: Ako hoćemo u EU, trebamo se prilagoditi njihovim pravilima
Nepomirljivi stavovi/Didier Torche

Poslanici PSBiH obavili su danas raspravu i o Poslovniku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Evropskog parlamenta. Odbor sastavljen od delegacija Parlamenta BiH i Evropskog parlamenta, koji bi trebao raditi na provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije, konstituiran je u novembru 2015., ali praktično još ne radi. Poslanici Evropskog parlamenta i predstavnici Bošnjaka insistirali su da taj poslovnik, kojim se regulira i način donošenja odluka, bude isti kao i u drugim zemljama koje imaju potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU-om, dok su predstavnici Srba tražili praktično uvođenje entitetskog veta kakav imamo kod glasanja o zakonima na sjednicama Parlamenta BiH. BiH zbog tih nepomirljivih stavova tako od 1. jula 2015. krši SSP.

Poslanik Nikola Lovrinović, koji je ujedno i predsjedavajući bh. delegacije, podsjetio je da već mjesecima traje rasprava o prijedlogu poslovnika i načinu odlučivanja u odboru. Tonino Picula, eurozastupnik i član odbora, kako je naglasio Lovrinović, kazao je da je iz EU-a Parlamenta predloženo da se u Parlamentarnom odboru glasa tako da je neka odluka usvojena ukoliko su za nju glasale dvije trećine prisutnih članova odbora.

image
Lovrinović: Rasprava traje mjesecima /Didier Torche

Poslanica SNSD-a Milica Marković kazala je da se oni tome protive "jer šta ako se desi da ne dođu svi članovi iz RS-a pa će nam odlučivati samo predstavnici iz Federacije". Poslanik BPS-a Zaim Backović je kazao da se "neće EU prilagođavati nama, već mi Evropskoj uniji".

- Mi ne držimo lekcije EU, niti uvodimo pravila koja ne važe. Mi poštujemo pravila koja važe u našem poslovniku. BiH nije ni blizu članstvu u EU. Niko ovdje nije tražio osim onog što je važeće u našem parlamentu. Vi možda mislite da je Picula superioran zato što dolazi iz EU-a. On je samo jedan od članova odbora i mi smo ravnopravni s njima. Onda bi se trebali spustiti i kod pelješkog mosta i reći da je Hrvatska EU i da se mi trebamo njoj povinovati, kazala je Marković.

Denis Bećirović iz SDP-a BiH je kazao da se mi trebamo prilagođavati EU te da ne trebamo insistirati na nekim našim pravilima, a hoćemo u EU.

- Da smo se mi tako držali naših pravila, vozili bismo se u nekim antičkim vozilima jer ne bismo imali ni registracije, zaključio je Bećirović.