loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
BH novinari osudili napade na novinare u Banjoj Luci 
još 25 min. čitanja
srijeda
13. Septembar 2017.

BH novinari osudili napade na novinare u Banjoj Luci 

Prvo je Štrajkač glađu Čedomir Knežević oduzeo mikrofone ekipi RTRS-a, sat kasnije je Miladin Stanić je iz sale izbacio snimatelje RTRS-a. Nenad Stevandić je izvrijeđao dopisnicu Oslobođenja iz Banja Luke Gordanu Katanu i dopisnika Dnevnog avaza Gorana Dakića
BH novinari osudili napade na novinare u Banjoj Luci 
/Ilustracija

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari (UO BH novinara) izražava zabrinutost zbog tri verbalna napada na novinare u Banjoj Luci, te onemogućavanja novinarskih ekipa da izvještavaju sa zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske ( NSRS) i drugih aktulenih događaja u ovom gradu.

Prvo je štrajkač glađu – uposlenik Željeznica RS, Čedomir Knežević oduzeo mikrofone ekipi Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS), zbog čega su drugi novinari solidarno odbili snimanje izjava i zahtjeva štrajkača. Sat kasnije je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS, verbalno napao i iz skupštinske sale izbacio snimatelje RTRS-a. Treći napad je uslijedio na press konferenciji organiziranoj povodom blokade rada NSRS-a, kada je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine, izvrijeđao dopisnicu Oslobođenja iz Banja Luke Gordanu Katanu i dopisnika Dnevnog avaza Gorana Dakića.

UO BH novinara najoštrije osuđuje napade ne novinare i snimatelje, te zahtijeva od nadležnih organa NSRS, kao i svih poslaničkih klubova i samih poslanika poštivanje slobode medija i osiguranje nesmetanog rada novinarskim ekipama, bez obzira na političke sukobe i druga zbivanja u prostorijama Narodne skupštine. Nedopustivo je da stranke opozicije i pozicije u Republici Srpskoj koriste medjusobne obračune kao priliku za istovremene napade na novinare, ili kao mogućnost da se obračunaju sa medijima u okviru postojećih političkih previranja na javnoj političkoj sceni RS.

UO BH novinara poziva novinare svih medija u Banja Luci da solidarno odbiju izvještavati sa događaja na kojima su napadnute njihove kolege, bez obzira iz kojeg su medija, te da bojkotiraju svakog politčara ili političarku koji prijete novinarima i onemogućavaju ih u obavljanju profesionalnih zadataka, navedeno je u saopštenju koje potpisuje Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.