loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Budžet FBiH za ovu godinu naredne sedmice?
još 25 min. čitanja
srijeda
10. Januar 2018.

Budžet FBiH za ovu godinu naredne sedmice?

Federalna dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević kazala je danas da očekuje donošenje budžeta Federacije BiH za 2018. godinu u narednoj sedmici, a o svemu bi se sutra trebali dogovarati predstavnici Vlade FBiH i kolegiji oba doma Parlamenta FBiH
Budžet FBiH za ovu godinu naredne sedmice?
Didier Torche/, Ministrica Jelka Milićević sa pomoćnicima i savjetnicima na današnjoj konferenciji za novinare /Didier Torche

Predstavnici Vlade Federacije BiH i kolegiji oba doma Parlamenta Federacije BiH sutra bi se trebali sastati i razgovarati o otklanjanju zastoja nastalih u Parlamentu kako bi se usvojio budžet za ovu godinu. Ovo je rekla federalna dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević danas u Sarajevu na konferenciji za novinare gdje su predstavljeni rezultati rada i aktivnosti Ministarstva finansija FBiH u 2017. godini. Ona je rekla da očekuje usvajanje budžeta za 2018. u narednoj sedmici.

- Očekujem da će biti usvojen budžet, mi iz Vlade imamo sastanak sa kolegijima gdje su predstavnici stranaka i otvaramo to pitanje. Da vidimo šta je to problem, može li se to riješiti, prevazići. Moramo raditi i položiti račune ovom narodu, rekla je Milićević.

Ona je podsjetila da je budžet za ovu godinu planiran u iznosu od 2,88 milijardi KM, što je dosad najveći budžet i u njemu je devet posto predviđeno za kapitalne investicije. Naglasila je da je budžet za 2017. još aktivan, te da se planirani rashodi iz 2017. mogu servisirati.

Upitana da li očekuje da federalni zastupnici iz HDZBiH - HNS podrže za budžet ministrica je kazala: "Što se tuče usvajanja i aktivnosti zastupnika HNS-a u Parlamentu to je rezultiralo nizom aktivnosti u Parlamentu. Možda ja nisam mjesto i osoba koja treba o tome pričati, ali te neke proceduralne pogreške od načina sazivanja sjednica, definiranja dnevnog reda, načina glasovanja su doprinijeli da se reklo 'pa dobro ako vi imate neku drugu koaliciju, neki drugi kapacitet da izgalsujete proračun, mi nemamo ništa protiv'. Pokazalo se da to nije tako, da koalicijski partneri mogu zajedno imati, a pojedinačno niko. I ja to stalno zagovaram, SBB, HDZ, odnosno HNS, i SDA su tri partnera koja participiraju u vlasti. Pojedinačno niko ne može realizirati program i plan aktivnosti, a zajedno možemo svi. Ako ne budemo tako radili mislim da ćemo imati problem, ako budemo radili na takav način imat ćemo dobre, puno bolje nego sad, rezultate. Sigurno će to onda osjetiti svaki stanovnik Federacije."

Odgovarajući na pitanje da li neusvajanje budžeta u FBiH i BiH mogu biti kočnica za aranžman S MMF-om ministrica Milićević je rekla da je već dogovoren sastanak odbora u MMF-u tre da "ima prostora cijeli januar za usvajanje budžeta."

- Neće to biti pitanje koje će neće doprinijeti nastavku aranžmana s MMF-om. Dio pitanja smo razriješili RS, mi i državna razina i mislim da, odnosno ja vjerujem, da ni ovo ne bi uopće trebao biti problem, rekla je ona.