loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Čović o Izbornom zakonu: Vjerovat ću do posljednjeg dana
još 25 min. čitanja
petak
13. April 2018.

Čović o Izbornom zakonu: Vjerovat ću do posljednjeg dana

Iako je vremena sve manje, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ipak se nada izmjenama i dopunama Izbornog zakona
Čović o Izbornom zakonu: Vjerovat ću do posljednjeg dana
Čović: Sve je manje važno od provedbe odluka Ustavnog suda BiH/ADNAN DEMIĆ

Aktualna politička situacija na globalnom, regionalnom i lokalnom planu i program za predstojeće opće izbore bili su tema današnje sjednice predsjedništva HDZ-a BiH. Predsjednik Dragan Čović u izjavi za medije kazao je da je govora bilo i koaliranju, te o partnerima unutar hrvatskog političkog spektra, a jednako i među Bošnjacima i Srbima. Naveo je i da su u HDZ-u jasno prepoznali vrijeme ispred sebe, svjesni da će se Izborni zakon do momenta raspisivanja izbora početkom narednog mjeseca teško promijeniti.

Otkazan sastanak

- Procjena je da izbore ipak trebamo imati pripremljene, kao da će se Izborni zakon promijeniti, iako nam je preostalo simbolično vrijeme. Raspisivanjem ćemo završiti priču o Izbornom zakonu, ne dozvoljavajući nekom da špekulira da će se on moći promijeniti u desetom mjesecu. Prema standardu ponašanja, Izborni zakon smo trebali završiti do kraja prošle godine. A kad već nismo uspjeli onda je to svakako potrebno uraditi do petog mjeseca. Ukoliko stvarno postoji politička volja da se problem riješi, procjena je da imamo dovoljno vremena, izjavio je Čović, uz dozu skepticizma zbog ponašanja političkih subjekata tokom posljednjih godinu ili godinu i po po ovom pitanju.

- Ako bismo gledali kako smo se ponašali u tom periodu, onda je vjerovatnoća da ćemo u ovih deset dana prihvatiti ono što trebamo, veoma mala. Vidite koliko se razgovara oko Mostara, ali bez obzira - ukoliko se stvarno želi, onda se to može. Što se tiče Predsjedništva i Doma naroda, odavno je jasno što HNS želi i zagovara i u tom smo bili jednoglasni, dodao je.

Uvjeren je da i Bošnjaci i Srbi i Hrvati znaju šta uraditi da bi se Izborni zakon izmjenio, uz tvrdnje da je upitnja želja ili volja da dođe do izmjena i dopuna.

- Ukoliko netko to ne želi, onda će potražiti tehniku kako da se to ne uradi, kazao je predsjednik HDZ-a.

Za HNS je uprkos tvrdnjama predsjednika i članova nekoliko stranaka članica da ga HDZ zloupotrebljava u svoje svrhe i njime dominira, konstatovao da je ostao hrvatsko krovno tijelo koje niko neće uspjeti devalvirati. Podsjetio je i da članicom ne može biti baš svako, podsjećajući da se za članstvo u Saboru, prethodno mora ostvariti i izborni rezultat.

- U osnovi da bi netko bio dio HNS-a, mora imati makar jednog predstavnika na jednoj od razina vlasti. Ako to pak nemate, onda je sve drugo suvišno komentirati. A da će biti uvijek onih kojima se nešto ne sviđa i onih koji to malo drugačije vide, toga sam svjestan. Takva je politika. Nemam ništa protiv bilo čije ideje. Ako misle da se trebaju okupljati odvojeno, neka se okupljaju – nemam ništa protiv. Hrvati moraju razmišljati dalje od lokalne ideje. Danas pojedinci kampanje temelje na kritikovanju drugih, bez ijedne konkretne ideje. Samo govoriti kako drugi rade loše, nije put da vas netko podrži. Imamo na stotine političkih subjekata u ovako maloj državi. Među Hrvatima je najmanje 25 takvih subjekata, tvrdi Čović.

Predstavnike medija je interesovalo i zbog čega do danas nije održao najavljene sastanke sa šefom delegacije EU Larom Gunnarom Wigemarkom, odnosno ambasadoricom SAD-a u našoj zemlji Maureen Cormack. Čović je odgovorio da do sastanaka nije došlo do tehničkih problema, odnosno nemogućnosti usklađivanja termina. Tvrdi i da je u međuvremenu obavio još jedan telefonski razgovor s ambasadoricom SAD-a.

- Trebali smo održati sastanak, međutim ona zbog tehničkih stvari nije došla. Trebamo se ponekad prilagoditi jedni drugima, a mi to ovog puta nismo uspjeli. Sigurno ćemo se sastati vrlo brzo. Dok imamo ijedan dan prigodu da nešto promijenimo, osobno ću biti optimističan. Ukoliko ne uspijemo, svi ćemo biti pravi gubitnici. Stavovi se znaju, pitanje je želimo li sjesti i tražiti rješenje. U narednom tjednu imamo sastanke, doći ćemo do 20. travnja što će reći da će nam ostati oko 15 dana. Zamislite kako će biti teško za tako kratko vrijeme okupiti stranke i nešto pretočiti u prijedog. Vremenski vrlo zahtjevno. Veleposlanici sam rekao da ću se u ovom vremenu 24 sata staviti na raspolaganje kako bismo pronašli rješenje. Neću se osobno zamoriti. I prvog svibnja ću reći: "Imamo još pet dana", dodao je Čović.

Pregovori o Mostaru

Osvrnuo se na kraju i na pregovore lokalnih organizacija o Mostaru. Konstatovao je i da pregovorači HNS-a imaju potpunu autonomnost u radu, kao i da grad na Neretvi ne smije dalje biti izuzetak u odnosu na druge sredine u BiH.

- Mostar neće biti grad slučaj. Jasno je da bismo svi željeli promijeniti Ustav FBiH, a neki od zahtijeva stranaka idu i u tom pravcu. Imamo odluke Ustavnog suda i u ovom trenutku je najvažnije njih ispoštovati, a kako bismo mogli izabrati Gradsko vijeće. Tu su se pregovarači približili. Sve drugo nije pitanje Izbornog zakona, već nekih drugih akata. Mostar mora biti kao Travnik, Jajce, Banja Luka, Zenica, Tuzla ili Bihać. Nema razloga da ne bude isto, rekao je na kraju član Predsjedništva BiH..