loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Čovićeva izjava je skandalozna, podržavam intervenciju Izetbegovića u Beogradu
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Čovićeva izjava je skandalozna, podržavam intervenciju Izetbegovića u Beogradu

Duboko se ne slažem sa politikom koju je Izetbegović vodio, posebno u odnosu na popuštanje HDZ-u, kao i SNSD-u, međutim tokom posjete Beogradu je postupio pravilno, ističe Suljagić
Čovićeva izjava je skandalozna, podržavam intervenciju Izetbegovića u Beogradu
predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza Emir Suljagić/Arhiva

Povodom jučerašnjeg incidenta koji se dogodio u Beogradu tokom konferencije za medije članova Predsjedništva BiH i Predsjednika Srbije, i mnogih reakcija koje su uslijedile, kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva koji je dobio 115 hiljada glasova i građanin BiH smatram skandaloznom izjavu Dragan Čovića o priznanju Kosova, izjavio je predsjednik Političkog savjeta Građanskog saveza Emir Suljagić.

"Naime, vanjsku politiku BiH vodi Predsjedništvo BiH u skladu sa Ustavom BiH i bilo koja druga zemlja, uključujući i Srbiju, nema pravo veta na odluke suverene države Bosne i Hercegovine. U tom smislu, smatram da je mjerodavna i potrebna bila intervencija Bakira Izetbegovića koju podržavam. Smatram da je važno da se svi koji se bave javnim životom u BiH drže principa odbrane suvereniteta i interesa BiH, posebno imajući u vidu da su Hrvatska i Srbija izuzetno negativno nastrojene prema interesima BiH kao države jednakopravnih građana. Moje mišljenje o Izetbegoviću me ne spriječava da stanem u njegovu odbranu kada ga napadaju što radi ono što mu je ustavna i patriotska obaveza, a to je odbrana interesa države za koju su živote dale hiljade najboljih sinova i kćerki naše domovine. Duboko se ne slažem sa politikom koju je Izetbegović vodio, posebno u odnosu na popuštanje HDZ-u, kao i SNSD-u, međutim u ovom slučaju je postupio pravilno i nadam se da će nastaviti voditi politiku na način koji je pokazao jučer u Beogradu, istakao je Suljagić.