loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Danas dogovor o budžetu za 2018?
još 25 min. čitanja
četvrtak
11. Januar 2018.

Danas dogovor o budžetu za 2018?

Dopremijerka i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević kaže da nikad neće predložiti blokadu najvećih dužnika među javnim preduzećima
Danas dogovor o budžetu za 2018?
Milićević: Zaduženje za razvoj da, za potrošnju ne/Didier Torche

Milićević ističe da su SBB, HDZ i SDA tri partnera koja pojedinačno ne mogu imati rezultate, već samo zajedno

Predstavnici Vlade Federacije BiH danas će razgovarati sa kolegijem oba doma Parlamenta FBiH, a cilj sastanka je otkočiti zastoj i dogovoriti usvajanje budžeta za 2018. Kazala je ovo dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom predstavljanja rezultata aktivnosti ovog ministarstva u 2017.

Nisam kočničar

Milićević je rekla da bi budžet mogao biti usvojen naredne sedmice, te da njegovo neusvajanje nije kočnica za aranžman s MMF-om i da za to “ima prostora” cijeli januar: “Vjerujem da to uopće ne bi trebao biti problem”.

Budžet je predložen u iznosu od 2,88 milijardi KM, od čega su devet posto kapitalne investicije. Ministrica je napomenula da je ovo najviši iznos federalnog budžeta dosad.

Upitana da kaže šta je sa prinudnom naplatom dugovanja javnih preduzeća, odgovorila je: “Naši najveći porezni dužnici su naša javna poduzeća, institucije i ja kao ministar financija Vladi nikada ne bih mogla reći da mi bukvalno blokiramo te institucije, te naše rudnike, naš Gras, naše željeznice, naše bolnice, jer to bi značilo kolaps u Federaciji. Ti dugovi nisu nastali ni za jednu ni za tri godine. Oni su nastali od 2000, kada se omogućilo da se plaće isplaćuju bez uplate poreza i doprinosa i zato su deficiti akumulirani. Po tom pitanju smo zatražili pomoć Svjetske banke i MMF-a, da nam pomognu i da pokušamo iznaći pravac aktivnosti kako bismo to riješili. Vjerojatno će se dio obveza u vezi sa rokovima otpisati, prinudne naplate, kamate, dio doprinosa koji se mogu otpisati, mirovinsko se ne može otpisati i reprogramiranje”.

Ministrica je negirala da blokira ugovor sa međunarodnim kreditorima za izgradnju koridora 5c, rekavši da Ministarstvo nije kočničar izgradnje putne infrastrukture, te, između ostalog, podsjetila i da su Autoceste FBiH u 2014. imale neizmirene obaveze od skoro 300 miliona KM po ranijim aktivnostima: “Ranije ponašanje bilo je neodgovorno, za 300 miliona nezatvorenog investicijskog ciklusa trebalo bi tražiti nečiju odgovornost”.

Održivost i stabilnost

Govoreći o 2017, Milićević je, između ostalog, istakla da je Ministarstvo lani bilo opredijeljeno za “održavanje finansijske stabilnosti i fiskalnu održivost”. Usvojeno je pet zakona i donesen niz podzakonskih akata, u proceduri je 11 zakona, među kojima je ministrica istakla zakone o porezu na dohodak i o doprinosima. Ukupni javni prihodi su porasli za sedam posto, a rasli su i prihodi vanbudžetskih fondova i to za šest posto ili 168 miliona KM. Upitana da kaže hoće li zbog tog rasta narasti i penzije, Milićević je odgovorila da je penzioni fond još u deficitu, ali da se novim zakonom o PIO, koji također čeka na usvajanje u Parlamentu, predviđa povećanje penzija za 10 posto penzionisanim do ‘98, te za pet posto penzionisanim od ‘98. do 2007. Dug FBiH je smanjen 633 miliona KM, a izdvajanja za plate u 2017. su u odnosu na 2014. manja za osam miliona KM.

- Nametnuli smo Vladi da vodimo politiku odgovornog zaduživanja, s ciljem razvoja da, zaduženje za potrošnju ne, kazala je Milićević.