loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Dani mevluda i zikra će obilovati naučnim i duhovnim programima
još 25 min. čitanja
utorak
17. April 2018.

Dani mevluda i zikra će obilovati naučnim i duhovnim programima

Mostarski muftija Salem ef. Dedović najavio je 43. izdanje najstarije kulturno-vjerske manifestacije u Hercegovini
Dani mevluda i zikra će obilovati naučnim i duhovnim programima
Muftija Dedović podsjeti na važnost okupljanja muslimana/ADNAN DEMIĆ

Sutrašnjim koncertom muzičkog umjetnika Armina Muzaferije uz pratnju tesavufskog ansambla i hora tekije Mesudije u Narodnom pozorištu Mostar, započet će 43. po redu manifestacija "Dani mevluda i zikra". Riječ je o najstarijoj kulturno-vjerskoj manifestaciji u Hercegovini, koja će i ovog puta obilovati bogatim naučnim, duhovnim i kulturno-zabavnim programom uz poseban edukativni program za mlade. Ona je prema riječima muftije mostarskog Salema ef. Dedovića utemeljena na lijepoj tradiciji i običaju okupljanja ovdašnjih muslimana na dovištima, a dovište na vrelu Bune svakako je jedno od najmasovnijih i najstarijih u našoj zemlji.

- Višestoljetna historija dovišta govori u prilog kontinuitetu i raskoši našeg duhovnog i kulturnog života, čiji tragovi sežu mnogo dublje u historiju od dolaska Osmanlija, kazao je muftija na današnjoj konferenciji za medije.

Upravo će se kroz ovogodišnji naučni skup "Bošnjaci u Hercegovini kroz historiju, izložiti relevantni naučno-istraživački radovi koji rasvjetljavaju tragove trajanja i postojanja oblika života bošnjačkog bića kroz historiju u Hercegovini. Cilj manifestacije je i da se novim generacijama predstavi bogata historijska, duhovna i kulturna baština bošnjačkog naroda u ovom podneblju, a koja prema Dedovićevim riječima, još uvijek nije dovoljno istražena.

- Pripremili smo sadržaje domaćih autora i istraživa od kojih izdvajamo Hasana Eminovića i Mustafu Jelovca, kroz čije se radove može steći uvid u doprinos naših ljudi na duhovnom, kulturnom, naučnom i općedruštvenom polju, dodao je.

Centralna manifestacija, tradicionalni mevlud na vrelu Bune u Blagaju zakazana je za subotu, 12. maj, kada se očekuje dolazak velikog broja vjernika iz svih krajeva BiH. Organizatori su Mostarsko muftijstvo, Tarikatski centar BiH, Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa i Bošnjačka zajednica kulture "Preporod". Ovogodišnja Manifestacije održat će se pod viskom pokroviteljstvom Reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića.