loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Dvije sjednice Predstavničkog doma PSBiH, brojne teme na dnevnom redu
još 25 min. čitanja
srijeda
15. Novembar 2017.

Dvije sjednice Predstavničkog doma PSBiH, brojne teme na dnevnom redu

Poslanici bi trebali razmatrati i Deklaraciju o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva
Dvije sjednice Predstavničkog doma PSBiH, brojne teme na dnevnom redu
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine /Amer Kajmović

U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanici bi danas trebali raspravljati o Informaciji o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka drugim državama.

Inicijativu za razmatranje te informacije pokrenuo je poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut, ali su i ranije poslanici i delegati PSBiH problematizirali to pitanje, prenosi Fena.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i poslanička inicijativa Denisa Bećirovića (Socijaldemokratska partija - SDA) kojom traži od Vijeće ministara BiH izvještaj o napretku BiH u procesu priključenja NATO-u s prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje tih aktivnosti.

Poslanici bi trebali razmatrati i Deklaraciju o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, koju je predložio dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka - SDS), a koja predviđa da ruta ide Sarajevo-Žepče-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd.

Nakon okončanja ove sjednice, trebala bi uslijediti nova na kojoj je predviđeno razmatranje izmjena Izbornog zakona BiH, a Doma naroda, koji je ranije podržao ta rješenja, zatražio je da se zakon razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Kako navode predlagači izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, predloženim rješenjima se regulira izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, to jest izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

- Razlozi za donošenje ovog zakona ogledaju se u provođenju Odluke Ustavnog suda BiH od 1. decembra 2016. godine, kao i zadovoljavanje općeg principa demokratije da jedan narod drugom narodu ne bira predstavnike - stoji u obrazloženju.

Također, poslanici Nezavisnog bloka (Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović) predložili su izmjene Izbornog zakona, a cilj tog prijedloga je, kažu, osigurati da volja glasača bude poštovana, svodeći mogućnosti za malverzacije na minimum.

Na dnevnom redu nove sjednice još su i dva prijedloga o izmjenama Zakona o platama, od kojih se jedan odnosi na osiguranje prava na policijski dodatak, a drugi se tiče uvođenja naknada za sudije, tužioce i određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama BiH.

Poslanici će biti upoznati i s Informacijom o rezultatima usklađivanja cijena i usluga i tehničkom kvalitetu usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regionu i Evropi koju je pripremila Regulatorna agencija za komunikacije BiH.