loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Fahrudin Radončić oslobođen svih optužbi 
još 25 min. čitanja
srijeda
16. Maj 2018.

Fahrudin Radončić oslobođen svih optužbi 

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić • Oslobođeni i ostali 
Fahrudin Radončić oslobođen svih optužbi 
/amer Kajmović

Prvostepenom presudom Suda BiH Fahrudin Radončić, Bilsena Šahman, Bakir Dautbašić i Zijad Hadžijahić oslobođeni su svih optužbi.

Podsjetimo, Radončića i Dautbašića Tužilaštvo tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Šahman je sumnjičena za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i ometanje rada pravosuđa, a Hadžijahić za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Presudu je izrekla predsjedavajuća Sudskog vijeća Hasija Mašović koja je istakla da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati navode optužnice.

A prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na Azru Sarić da lažno svjedoči u predmetu protiv Nasera Keljmendija na Kosovu. Na Sarićku su, prema navodima Tužilaštva, pritisak vršili Dautbašić i Šahman.

image
Radončić i advokat Asim Crnalić prilikom dolaska u Sud BiH/amer Kajmović

Radončiću se na teret stavlja i da je nastojao od Hadžijahića, uposlenika Ambasade SAD-a u BiH, saznati da li je u vezi sa pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga, te ukoliko jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Zauzvrat mu je, prema optužnici, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Tužilaštvo BiH je, podsjećamo, u završnoj riječi tražilo da se optuženi proglase krivim i da im se izreknu kazne u skladu sa zakonom, dok su advokati naglasili da ne postoje elementi krivičnog djela.