loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
(VIDEO) Filandra: Ako ljevica ne pobijedi to će biti zbog vlastite neuvjerljivosti
još 25 min. čitanja
srijeda
16. Maj 2018.

(VIDEO) Filandra: Ako ljevica ne pobijedi to će biti zbog vlastite neuvjerljivosti

Prof. Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, gostujući u Dnevniku TV1 govorio je o Izbornom zakonu, HDZ-ovom planu B, kao i šansi ljevice za ulazak u Predsjedništvo BiH
(VIDEO) Filandra: Ako ljevica ne pobijedi to će biti zbog vlastite neuvjerljivosti
/ŠAĆIR FILANDRA, GOST DNEVNIKA TV1

Prof. Šaćir Filandra, dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, gostujući u Dnevniku TV1 govorio je o Izbornom zakonu, HDZ-ovom planu B, kao i šansi ljevice za ulazak u Predsjedništvo BiH.

Dragan Čovič je, ranije potvrdio, kako nema smisla razgovarati i pregovarati i učestvovati u daljnim razgovorima o Izbornom zakonu, a gost Dnevnika TV1 Šaćir Filandra to komentariše:"Prije svega, ohrabrujuće zapravo olakšavajuće to što je Čović konačno shvatio da svoje maksimalističke zahtjeve ne može ispuniti u ovom trenutku tako da se otvara jedno novo poglavlje u predizbornoj kampanji. Očito se on sa skupinom stranaka okreće klasičnoj izbornoj kampanji što je sasvim normalno. Šta je plan B to ćemo vidjeti, nisam siguran da tu treba praviti neke posebne spekulacije. Ono što se sada može osjetiti zapravo u nekom bilu javnosti, posebno bošnjačkom dijelu jeste jedno opredeljenje, jedno prećutno i ni sa koje strane instruirano, ali ipak neko opredjeljenje da je i u postojećem Izbornom zakonu sasvim korektno da se "dozvoli" Hrvatima da sami izaberu svoga predstavnika. Odnosno da u ovom slučaju Bošnjaci po mom mišljenju neće glasati za Željka Komšića bez obzira kakav njegov status bio", kazao je Filandra.

Šanse ljevice za ulazak njihovih kandidata u Predsjedništvo BiH, kaže Filandra, su ogromne.

- Svi razlozi su na strani da taj blok može i treba da pobijedi što se tiče objektivnih nekih razloga: Socioekonomskih pokazatelja, psihološke situacije, situacije proizvodnje straha. Međutim, ono što je minus na strani ljevice je da ona sama vrlo nekvalitetna, vrlo nekoherentna, da nema izgrađenu lidersku poziciju na ideološkom smislu, često konzervativna, da zapravo nema neki jedinstven stav, da ništa nije uspjela da učini od predizbornih obećanja da će se ujediniti i da će imati zajedničke kandidate. Tako da djeluju vrlo neozbiljno. Zapravo ako ne pobijede to će biti samo iz razloga vlastite neozbiljnosti, zapravo vlastite neuvjeljivosti, dodao je Filandra.