loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
First Global Challenge takmičenje u Washingtonu: Uspješan početak bh. tima
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
17. Juli 2017.

First Global Challenge takmičenje u Washingtonu: Uspješan početak bh. tima

Predstavnici BiH uspješno su prošli prvu rundu First Global Challenge u Washingtonu, pobijedivši savez Australije, Čilea i Norveške. Bili su u savezu sa Belgijom i Republikom Kongo a rezultatom 69-42 su se plasirali za nastavak takmičenja.
First Global Challenge takmičenje u Washingtonu: Uspješan početak bh. tima
L-D: Bakir, Stela, Mirza, i profesor Admir/Tea IVANOVIĆ

Učenici Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu, Bakir Kapetanović, Mirza Mulavdić i Stela Ugrinčić doputovali su na takmičenje sa profesorom Admirom Akšamovićem i pod mentorstvom profesorice Sabine Bečić Isić, koje je ujedno i član žirija ovog takmičenja.

Ova “olimpijada za robote” kako se popularno naziva First Global Challenge, je prvo međunarodno takmičenje za robote za učenike srednjih škola. Ove godine okuplja 163 timova koji se natječu u pronalaženju rješenja za najzanimljivija svjetska pitanja, a sa ciljem da podstakne interesovanje za tehnologiju među mladima sirom svijeta.

Modelirajući 14 velikih izazova koje su identifikovale nacionalne inženjerske akademije Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Kine, svake godine će se različito pitanje od globalne važnosti  predstavljati na FIRST Global Challenge, a koji će se održavati svake godine na drugom mjestu u svijetu.

image
Pobjeda našeg tima u prvoj rundi/Tea IVANOVIĆ

Ovogodišnja tema je čistoća vode, a natjecanje se sastoji od dva saveza sastavljene od tri tima koje se natječu za odvajanje simuliranog zagađivača i čiste vode koje predstavljaju narančaste i plave loptice koje sortiraju roboti.

Iako su se učenici Srednje elektrotehničke skole Sarajevo i ranije takmičili sirom svijeta, ovo je Bakiru, Mirzi i Steli prvo takmičenje, a za njega su se pripremali oko dva mjeseca. "Ovo je neka druga ili treća verzija našeg robota", rekao je Bakir, i objasnio nam kakvi su bili parametri za pravljenje. "Zadatak od strane organizatora je da robot mora biti u okviru 50cmx50cmx50cm i dobili smo i neke početne smjernice, ali smo sve sami osmislili."

Pročitajte kako su vrijedni učenici Elektrotehničke škole Sarajevo dospjeli na ovo takmičenje

"Svi smo imali iste materijale, ali svaki tim ima drugu viziju po kojem su gradili robota, pa je svako napravio neki unikatni dizajn", rekla je Stela. "Solidno smo se pokazali sa programiranjem, sad nam je cilj da se posvetimo mehanici" dodao je Bakir.

"U prvoj rundi smo vidjeli da stvarno imamo efikasnog robota, a mnogo ekipa nema ovako dobar metod za penjanje loptica kao mi, sto donosi najvise bodova" naglasio je Mirza.

image
Takmičenje je održano u poznatoj DAR Constitution Hall u Washingtonu./Tea IVANOVIĆ

Profesor Akšamović je dodao da je "Pred ovim timom je svijetla budućnost. Ko je prepozna, taj će je iskoristiti, a ako naša država to ne prepozna, oni će otići negdje drugo."

Tim iz Belgije je rekao za Oslobođenje kako je metod za sortiranje loptica predstavnika BiH bio zaslužan za uspjeh njihovog saveza u prvoj rundi.

Takmičenje se nastavlja danas sa još dvije runde. U utorak su finalni krugovi takmičenja, kad ćemo saznati rezultate žirija.