loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Funkcioneri SDA uskoro pod istragom?
još 25 min. čitanja
utorak
14. Novembar 2017.

Funkcioneri SDA uskoro pod istragom?

Tužilaštvo TK-a procjenjuje objavljene dopise premijera i drugih, tražeći kriminogene elemente
Funkcioneri SDA uskoro pod istragom?
Tužilaštvo: Prerano je govoriti o daljem postupanju / Miren Aljić

Sadržaj dopisa premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića prvom čovjeku SDA Bakiru Izetbegoviću uskoro bi mogao biti predmet istrage Tužilaštva TK-a. Gutić je u dopisu Izetbegoviću detaljno opisao potencijalno kriminalne radnje koje su članovi Kantonalnog odbora SDA, među kojima predsjednik KO Mirsad Kukić, ali i predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić i ministar MUP-a Husein Topčagić, činili u tekućem mandatu.

Kako nam je kazao Admir Arnautović, portparol ove pravosudne institucije, Tužilaštvo još ocjenjuje ove izjave, ali je prerano govoriti o tome hoće li istraga u konačnici biti i pokrenuta, odnosno hoće li biti elemenata za dodatni angažman Tužilaštva.

- Trenutno Tužilaštvo ima samo posredna saznanja i informacije o navodima iz pisama i komunikacije kantonalnih čelnika i predstavnika SDA sa centralom stranke u Sarajevu. Dostupne informacije se preliminarno ocjenjuju i u toku je njihova procjena, te je prerano govoriti o tome u kojem pravcu će dalje postupati Tužilaštvo, kazao nam je Arnautović.

U dopisu koji se pojavio u bh. javnosti Gutić je mnoge visoke funkcionere SDA iz TK-a optužio za nepotizam i zloupotrebe prilikom zapošljavanja, a sve to je, kako je naveo, rađeno uz znanje i odobrenje Kukića.

S druge strane, odgovorio je i Kukić, kao i svi prozvani, koji sada premijera Gutića optužuju za omogućavanje šverca dok je bio ministar kantonalnog MUP-a, te da je na različite načine omogućio zapošljavanje, odnosno rješavanje finansijskih problema članovima šire porodice.