loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Haznadarova pravna bitka
još 25 min. čitanja
srijeda
16. Maj 2018.

Haznadarova pravna bitka

Prijava koju je Dževad Haznadar još 2013. podnio protiv Tegeltije i još četiri osobe godinama samo kupi prašinu po tužilačkim fiokama
Haznadarova pravna bitka
Haznadar: Ne živim u iluziji da će tužilaštvo iz RS-a bilo šta poduzeti

Dugogodišnjoj pravnoj bitki koju vodi bh. privrednik Dževad Haznadar ne nazire se kraj. Krivična prijava koju je još 2013. godine podnio protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u vrijeme dok je ovaj još bio na čelu Osnovnog suda u Banjoj Luci, sudije Nebojše Pejovića, te Milorada i Slobodanke Mihajlović i Dragana Macanovića godinama kupi prašinu po tužilačkim fiokama. Prvo u onoj Tužilaštva BiH, a već godinu i Republičkog javnog tužilaštva.

Nedostaci u zakonu

- Ne živim u iluziji da je moguće da će tužilaštvo iz RS-a bilo šta poduzeti. Sve će to završiti u košu kao i mnoge druge stvari, kaže Haznadar.

U Tužilaštvu BiH su ignorisali sve njegove pokušaje da sazna šta je sa prijavom, pa im je dopis uputila Komisija za zaštitu ljudskih prava državnog Parlamenta.

Spomenuta prijava je i u fokusu interesovanja Fondacije Centar za javno pravo u okviru istraživanja o političkoj instrumentalizaciji VSTV-a na primjeru oktobarskih zaključaka Vijeća. Mladi pravni stručnjak Harun Išerić kaže da su u tom kontekstu potraživali i informaciju o Tegeltijinom profesionalnom radu i angažmanu, te je Republičkom tužilaštvu uputio zahtjev za pristup informacijama, a dobio je odgovor da je sve još u “fazi provjera navoda same prijave”.

- Prošla je godina, ali još nema tužilačke odluke o pokretanju istrage i još su u nekoj fazi provođenja predistražnih radnji, što ukazuje na same nedostatke Zakona o krivičnom zakonu RS-a, koji ne propisuje rokove za tužilačke odluke o pokretanju ili nepokretanju istrage, kaže Išerić.

Podsjetimo, Haznadarova firma Domet bila je u sporu sa Mihajlovićevom firmom H.I.G.A.T. Pravosuđe RS-a postupilo je, tvrdi Haznadar, mimo svih zakonskih procedura, jer odluka koju je firma H.I.G.A.T. imala od Arbitražnog suda u Beogradu nije prošla zakonsku proceduru kako bi je priznalo i domaće pravosuđe.

image
Haznadar: Ne živim u iluziji da će tužilaštvo iz RS-a bilo šta poduzeti

- Ona je samo izvršena, a to je uradio sudija Pejović. S obzirom na to da su on i Tegeltija odbijali postupiti po zakonu, prijavili smo ih disciplinskoj komisiji, kaže Haznadar.

U međuvremenu je Ustavni sud BiH po njegovoj apelaciji poništio to izvršenje, a odluku je potvrdio i Okružni sud u Banjoj Luci, ali se Osnovni sud (na čijem čelu je tada bio Tegeltija) oglušio o sve to.

Krivičnu prijavu podnosi u aprilu 2013, a u Tužilaštvu BiH je tada razgovarao sa sada već smijenjenim glavnim tužiocem Goranom Salihovićem i njegovim saradnikom Hasanom Plehom. U međuvremenu Tegeltiju prijavljuje i UDT-u.

- Arben Murtezić (u to vrijeme glavni disciplinski tužilac) godinu i po je držao predmet u ladici i onda nam je odgovorio da nema elemenata disciplinske odgovornosti. Samo dan poslije Tegeltija je postavljen na čelo VSTV-a, pa smo poslije podnijeli prijavu i protiv Murtezića, kaže Haznadar.

Murtezić odgovara da je prosječno vrijeme za rješavanje pritužbi preko godinu, dok je maksimalan rok dvije godine.

- U svim tim pričama u kojima se svako malo spominje i taj predmet indicira se stupanje na dužnost Tegeltije kao predsjednika, ali formalno pravno disciplinska pritužba ili postupak ne mogu uticati jedno na drugo u smislu imenovanja u Vijeće i generalno imenovanja sudija i tužilaca. Za prijavu protiv mene sam čuo iz medija, ne osjećam odgovornost, a tu sam što god treba i institucije neka rade svoj posao. Iako nema zvanične evidencije, ubijeđen sam da smo mi zemlja sa najvećim brojem krivičnih prijava po glavi stanovnika, zaključuje Murtezić.

Nova prijava

Haznadar je u januaru ove godine UDT-u podnio prijavu protiv tužioca Dubravka Čampare i Gordane Tadić, za koje kaže da “nisu svjesno pokretali ništa po pitanju krivične prijave jer je riječ o Tegeltiji i jer se dolazi u period kada se biraju novi glavni tužilac i njegovi pomoćnici”. Pokušali smo dobiti komentar od Tužilaštva BiH, ali nam nisu odgovorili.

Spomenimo da se u podnesenoj prijavi Haznadarov advokat poziva na neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH, što je u nadležnosti Tužilaštva BiH, te je nejasno zbog čega je prijava prebačena Republičkom tužilaštvu.