loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
I Federaciji treba centar za limfedem
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
16. April 2018.

I Federaciji treba centar za limfedem

Žene iz Udruženja Renesansa, uz obilježavanje 19 godina rada, biju novu bitku - da se na listi nađu i kompresivni zavoji, te da FBiH dobije centar koji RS već ima
I Federaciji treba centar za limfedem
Renesansa redovno obilježava dan posvećen ženama: Narcisom protiv raka dojke/Senad Gubelić

Uredba na kojoj bi trebalo da se nađu i kompresivni zavoji nije u KS-u mijenjana od 2007. godine. Neobično. Oboljelih od karcinoma je sve više, a među njima sve je više mladih

Osmog maja Udruženje građana Renesansa obilježit će 19. rođendan, a koliko je svaka od tih godina bila važna, najbolje znaju članice Renesanse koje su na Svjetski dan zdravlja s narcisima u rukama na glavnoj sarajevskoj šetnici poslale poruku svima: žene, muškarci, odlazite na preventivne preglede!

Okupljenim novinarima govorile su i o svom trenutno najvećem angažmanu, borbi protiv limfedema, oteknuća tkiva koje se nakon operacije javlja kod 46 posto oboljelih od karcinoma svake vrste.

Molba doktorici

- Mnogi i ne shvataju u početku koliko im limfedem može zagorčati život, a može dotle da je jedna žena zamolila svoju doktoricu da joj odsiječe ruku, jer više nije mogla trpjeti bolove. Nažalost, tek kada smo mi u Renesansi počeli govoriti o tome i isticati fotografije koje pokazuju šta je limfedem, izgleda da se shvatilo o čemu se radi, upozorava Snježana Rupčić, članica Renesanse.

Napominje da je u uređenim državama normalno da u protokolu liječenja budu i psiholog, psihijatar, specijalista za limfedem...

Kako je u Bosni i Hercegovini?

U RS-u postoji Centar za limfedem, u FBiH ga nema, nego su tu samo jedna doktorica i jedna viša fizioterapeutkinja, stručno osposobljena za djelimično otklanjanje ovog velikog zla. Kada se limfedem jednom javi, nikada više ne nestaje potpuno.

Dakle, vrlo je važno naučiti kako da do njega ne dođe.

image
Zavoji skupi, a ne mogu se dobiti na recept/Senad Gubelić

V.d. direktorica Renesanse Senka Fejzović naglašava da je već pomenuta doktorica dr. Sabina Sarić vrlo raspoložena za to da okupi tim zdravstvenih radnika i da ih obuči za ove tretmane. Kaže i to da u Renesansi stalno ističu i problem koji članice imaju u vezi sa nabavkom kompresivnog materijala, specijalne vrste zavoja, veoma skupih, a koji se ne mogu dobiti na recept.

Na jednom od nedavnih sastanaka u Renesansi zamjenica ministrice zdravstva KS-a, magistra farmacije Edina Stević je najavila izmjenu uredbe koja će te specijalne zavoje učiniti dostupnim svima, ne samo onima koji imaju para da ih kupe. Kako više nisu dobile nikakvu informaciju o toj aktivnosti, članice Renesanse su poslale dopis Ministarstvu zdravstva u kojem pitaju šta se dešava.

Na potezu Vlada

A, kako je ministrica zdravstva KS-a Zilha Ademaj obećala da će iznaći novac za edukaciju tog kadra, zanima ih da li je to i ostvarila. No, prije nego što njima stigne odgovor, i mi smo se, s istim pitanjima, obratili zamjenici ministrice, magistrici Stević, koja nam kaže da će do kraja aprila biti napravljena nova lista lijekova i medicinskog materijala koja se dobija putem Zavoda zdravstvenog osiguranja.

- Odmah je šaljemo Vladi KS-a na usvajanje, ističe Stević, napominjući da su u Ministarstvu zdravstva angažovani i oko formiranja centra za limfedem.

Uredba o kojoj govori magistrica Stević, i na kojoj bi trebalo se da nađu i kompresivni zavoji, nije se mijenjala od 2007. godine.

Zato članice Renesanse rođendan neće proslavljati u sjaju. Njima bi najljepši poklon bio ako Vlada KS-a shvati da to za što se bore ove ženice jeste borba za sve nas.