loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Izetbegović: Dodik je naprosto postao paradigma konflikta
još 25 min. čitanja
nedjelja
13. Avgust 2017.

Izetbegović: Dodik je naprosto postao paradigma konflikta

Izetbegović je prokomentirao i politku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te neke ocjene koje se pojavljuju u javnosti, a po kojima Milorad Dodik samo naglas izgovara ono što Vučić misli
Izetbegović: Dodik je naprosto postao paradigma konflikta
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

BiH je reagirala na vrijeme kad je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta. Predsjedništvo BiH je o tome donijelo zaključak 2007. godine. Tu je i pismo Nebojši Radmanovića iz 2009. godine sa veoma jasnim sadržajem. Dakle, reagiralo se odmah čim je počela priča o Pelješkom mostu, rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, prenosi Anadolija.

- Iz Hrvatske su se oglušili na te stavove i nastavili pripreme za izgradnju mosta, zanemarujući stav BiH da je prije toga potrebno utvrditi granicu između dvije države na moru. Ne sporimo pravo Hrvatskoj da povezuje svoje teritorije, ali se ni BiH ne smije osporiti pravo da ima pristup otvorenom moru. Potrebno se vratiti na prvi korak, utvrditi gdje je tačno granica na moru između BiH i Hrvatske, odrediti trasu i širinu plovnog koridora do međunarodnih voda. Nakon toga se trebaju utvrditi konačne tehničke karakteristike samog mosta i gdje bi se taj most, ako ga uopće bude, tačno nalazio. To je stav BiH utvrđen još 2007. godine, koji se nakon toga nije mijenjao, kazao je uz ostalo Izetbegović,a  prenosi Anadolija.

image
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

Izetbegović je kazao kako je tačno je da BiH sa Hrvatskom ima dosta neriješenih pitanja, poput utvrđivanja međudržavne granice, Pelješkog mosta, gradnje odlagališta nuklearnog otpada uz samu granicu sa BiH...

- Uz to što ste nabrojali tu su i neki sporazumi koji u Hrvatskoj nikad nisu ratificirani, poput sporazuma o korištenju Luke Ploče. BiH smatra Hrvatsku prijateljskom državom. Slične izjave dolaze i iz Zagreba, ali se onda povlače neki potezi ili daju izjave koje nisu u duhu tih proklamovanih dobrosusjedskih odnosa ili se naprosto ignoriraju decenijama stari zahtjevi Bosne i Hercegovine.Troši se voda iz Buškog jezera za pokretanje hidroelektrane u Hrvatskoj bez naknade, stotine veoma vrijednih objekata na jadranskoj obali i diljem Hrvatske nikada nisu vraćeni Bosni i Hercegovini, prave se planovi o preusmjeravanju golemih količina vode koja natapa Popovo polje nekim tunelom direktno u Dubrovnik a da se o tome ne obavijesti država BiH, nego samo entitet RS. Pokušavamo da otvoreno razgovaramo, ali hrvatska strana vješto izbjegava konkretne odgovore, kao i formiranje i aktivan angažman u međudržavnim komisijama, kazao je Izetbegović.

image
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

Kako prenosi Fena, Izetbegović je prokomentirao i politku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te neke ocjene koje se pojavljuju u javnosti, a po kojima Milorad Dodik samo naglas izgovara ono što Vučić misli.

-Vučić je posljednjih godina promijenio retoriku, šalje pozitivne signale, poziva na dijalog. Uz povremene probleme, odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba se popravljaju. To ide jako sporo. Pred nama je još mnogo otvorenih, neriješenih pitanja, kako u odnosima dviju država, tako i u odnosima dvaju naroda. Trebali bismo ih brže rješavati. S politikom kakvu vode Dodik i slični njemu, i s takvom retorikom, to će teško ići i vjerujem da je i Vučić svjestan toga. Dodik je naprosto postao paradigma konflikta, i Vučić mora biti svjestan činjenice da svaki plan koji se pravi sa Dodikom, sam po sebi nosi negativan naboj – kazao je Izetbegović.

image
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

Što se tiče unutarnjih odnosa u SDA, Izetbegović navodi kako je problem u Srebrenici riješen, a stanje u stranci smireno. Sa Šemsudinom Mehmedovićem se čuje i sretne, te cijeni da se „neće ponoviti nesporazumi koje smo s njim imali“.

Odluku o tome ko će biti kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH stranka će, kako je kazao, najvjerovatnije donijeti na proljeće 2018. godine.