loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Izetbegović na Samitu u Sofiji: Potrebno snažno kretanje zemalja regiona ka članstvu u EU
još 25 min. čitanja
srijeda
16. Maj 2018.

Izetbegović na Samitu u Sofiji: Potrebno snažno kretanje zemalja regiona ka članstvu u EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovao je Samitu EPP-a uoči održavanja Samita Evropske unije-Zapadni Balkan koji se održava u Sofiji
Izetbegović na Samitu u Sofiji: Potrebno snažno kretanje zemalja regiona ka članstvu u EU
/EPA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovao je Samitu EPP-a uoči održavanja Samita Evropske unije-Zapadni Balkan koji se održava u Sofiji, javlja Anadolija.

Samitu Evropskih narodnih partija (EPP-a), pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prisustvovali su i predsjednici Evropskog parlamenta Antonio Tajani i Evropskog Vijeća Donald Tusk, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Planković, austrijski kancelar Sebastian Kurz i drugi.

Domaćini Samita EPP-a su predsjednik Evropske narodne partije Joseph Daul i premijer Bugarske Boyko Borissov.

Izetbegović je u svom obraćanju istakao četiri ključna elementa koja su neophodna za ubrzaniji put ka Evropskoj uniji.

image
/EPA

"Kazao je kako trebamo mir na Balkanu, da su reforme kroz pregovore s Evropskom unijom neohodne te da se mora intenzivnije graditi infrastruktura koja će dati impuls ekonomiji. Naglasio je da je uz to neophodna i podrška prijatelja iz Evropskih narodnih partija. Predsjedavajući Izetbegović je kazao da će to proizvesti snažno kretanje zemalja regiona ka članstvu u Evropskoj uniji", navodi se u saopćenju Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Izetbegović je u obraćanju medijima nakon završetka Samita EPP-a kazao kako je na Samitu dobijena nepodijeljena, do sada najsnažnija podrška Balkanu i njegovom putu ka članstvu u EU.

Na Samitu EPP-a je usvojena Deklaracija u kojoj su pored navedene snažne podrške Balkanu i njegovom putu ka EU istaknuta i važnost ispunjavanja obaveze zemalja koje su kandidati za ulazak u EU.

Fokus Samita EU-Zapadni Balkan koji počinje sutra u Sofiji, a kojem prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, je potvrđivanje evropske perspektive zemalja regiona.

Očekuje se pokretanje inicijative za unaprjeđenje povezanosti unutar regiona i s Evropskom unijom kao i pronalazak rješenja za zajedničke izazove poput sigurnosti i migracija. Posebna pažnja biće posvećena i ekonomskoj saradnji.