loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Ko u BiH želi TV mrak?
još 25 min. čitanja
utorak
13. Februar 2018.

Ko u BiH želi TV mrak?

Javni servisi su problem, jer koče proces digitalizacije potpuno svjesno budući da se ovdje radi o podjeli komercijalnog kolača, kaže Novaković
Ko u BiH želi TV mrak?
Novaković: Podrška nastojanjima komercijalnih televizija

Komercijalne televizije su u mnogo težem položaju, nego što su to javni servisi, ističe Predrag Kovač

Zbog kašnjenja u procesu digitalizacije, komercijalne televizije Hayat TV, OBN, TV1, BNTV i PINKBH su prije nekoliko dana na 30 minuta prekinule program. Javni protest upućen je Vijeću ministara BiH, Regulatornoj agenciji za komunikacije i javnim emiterima. Svi rokovi za završetak procesa digitalizacije u BiH su probijeni.

Tri oblasti

Direktor RAK-a Predrag Kovač kaže za Oslobođenje kako je samo prva faza multiplexa A završena, što uključuje tri digitalne oblasti, Banju Luku, Sarajevo i Mostar, dok je u toku realizacija druge faze, odnosno nabavke opreme za digitalizaciju ostalih šest digitalnih područja u BiH “i to još nije gotovo”.

- I da je sad završeno, vjerovatno do kraja godine multiplex A i multiplex B ne bi bili u funkciji da obezbijede ulazak ostalih stanica osim javnih servisa. Tu mislim i na komercijalne TV stanice. Zadatak i države i RAK-a je da svima osigura potpuno iste uslove za funkcionisanje na tržištu elektronskih komunikacija, pa je stoga jedna od mogućnosti da multiplex C, kao sljedeći po redu, može biti dodijeljen komercijalnim televizijama kako bi one sa svoje strane mogle ući u proces digitalizacije u BiH, kaže Kovač.

Naglašava činjenicu da su komercijalne televizije u mnogo težem položaju, nego što su to javni servisi.

image
Otvoreni protest i na TV1

Kako nam kažu u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija BiH, u pojedinim fazama procesa digitalizacije različiti razlozi su uzrokovali kašnjenja, od kojih se ističe administrativna sporost usvajanja projekata po fazama i osiguranja financijskih sredstava za realizaciju, dodjela opreme u vlasništvo javnim RTV servisima u BiH, trajanje pojedinih faza javnih nabavki i slično.

- Važno je istaknuti da su najveće kašnjenje realizacije procesa digitalizacije proizvele žalbe u toku javnih nabavki. Ministarstvo, kao ugovorno tijelo, od nadležnog Ureda za razmatranje žalbi BiH, nažalost, u pravilu više mjeseci čeka okončanje postupaka po žalbama. Navedeni postupci su postupci na čije trajanje i okončanje Ministarstvo nema nikakvog utjecaja, navode u ovom ministarstvu.

U toku je realizacija javne nabavke opreme za Drugu fazu procesa digitalizacije. Ministar Ismir Jusko je donio Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača u novembru 2017, a u decembru je ponuđač Odašiljači i veze Zagreb uložio žalbu na odluku, koju je Ured za razmatranje žalbi početkom ovog mjeseca poništio i vratio Ministarstvu na ponovnu evaluaciju ponuda.

Sjednica Komisije za saobraćaj i komunikacije Zastupničkog doma PSBiH zakazana je za četvrtak, a predsjedavajući Momčilo Novaković kaže da nikakav materijal nije stigao u Sekretarijat kako bi se problem digitalizacije mogao staviti kao tačka dnevnog reda.

Pozitivna praksa

Dodaje kako apsolutno podržava nastojanja komercijalnih televizija da se ovo pitanje razriješi, poštujući pozitivnu praksu drugih zemalja koje su prošle kroz proces digitalizacije.

- Ja mislim da su javni servisi u ovom slučaju mnogo veći problem od Ministarstva prometa i komunikacija, jer oni koče proces digitalizacije potpuno svjesno budući da se, na kraju krajeva, ovdje radi o podjeli komercijalnog kolača i to ne treba isključiti kao motiv zatezanja, poručuje Novaković.