loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Konkurs u OŠ Stupari je bio neregularan
još 25 min. čitanja
utorak
12. Septembar 2017.

Konkurs u OŠ Stupari je bio neregularan

Nakon trodnevnog štrajka glađu zbog sumnjive procedure, komisija Ministarstva obrazovanja TK-a utvrdila je neregularnosti u prijemu dvoje higijeničara
Konkurs u OŠ Stupari je bio neregularan
Mujo Čaušević, teški srčani bolesnik i 60 posto RVI/Miren Aljić

U OŠ Stupari je početkom godine bio aktuelan i slučaj Amera Šehića, profesora njemačkog jezika, koji je također izgubio mjesto zbog paušalnog ocjenjivanja na intervjuu

Trodnevni štrajk glađu ratnog vojnog invalida Muje Čauševića i supruge preminulog demobilisanog borca Medine Češkić iz Stupara u općini Kladanj, koji su započeli u petak poslijepodne zbog neregularne konkursne procedure u OŠ Stupari, okončan je jučer poslijepodne. Rezultat je ovo činjenica koje je utvrdila Komisija oformljena od kantonalnog Ministarstva obrazovanja, a koje ukazuju na to da su Mujina supruga Mulija Čaušević i gospođa Češkić žrtve proceduralno pogrešno provedenog konkursa.

Ocjene direktorice

 

Ovo nam je potvrdio kantonalni ministar obrazovanja Zlatan Muratović (SBB), koji je jučer posjetio školu u vrijeme kada smo i mi posjetili štrajkače.

- Komisija je utvrdila da je bilo proceduralnih pogrešaka u vođenju konkursne procedure, pa će vjerovatno žalbe ove dvije gospođe biti uvažene, istakao je ministar.

Podsjećamo, Mulija Čaušević i Medina Češkić su se prijavile za posao higijeničarke u OŠ Stupari. Čaušević je u toj školi radila i prošle godine na pola norme kada je dobila maksimalan broj bodova na intervjuu i zaposlena je kao prvorangirana. Medina dosad nije radila u ovoj školi, ali je nakon nedavne muževljeve smrti morala naći posao, s obzirom na to da ima četvero djece. Uprkos uvjeravanju direktorice da će obje biti primljene, to se ipak nije desilo, s obzirom na to da su na rang-listi koju je škola izbacila u petak obje izgurane od nekih drugih kandidata.

image
Dok su štrajkovali povukli su i djecu sa nastave/Miren Aljić

- Moja supruga je prošle godine dobila maksimalan broj bodova na intervjuu, ocjenu 9. Međutim, ove godine dobila je 7,5, što je bilo dovoljno da je preskoči druga kandidatkinja koja je imala svih 9 bodova. Isto je i sa Medinom. Prema informaciji koju smo dobili od Komisije, direktorica je ta koja je objema dala manju ocjenu, a druge kandidate nagradila većom, priča nam Čaušević.

S druge strane, direktorica OŠ Stupari Đuldina Kurtović nam kaže da je sve radila po zakonu i važećem pravilniku.

- Na intervjuu se gledaju ličnost, sposobnost, radno iskustvo i kompetencije. Što se tiče bodovanja, to je individualna procjena svakog člana. Tako je predviđeno i Pravilnikom, napominje Kurtović.

(Ne) pita se stranka

 

I zaista je tako. Pravilnik za provođenje konkursa je nedvosmisleno članovima komisije ostavio da po vlastitoj procjeni, bez preciznih smjernica, ocjenjuju kandidate u rasponu od 3 do 9. Maksimalna ocjena na intervjuu tako može biti i odlučujuća, jer s njom se i najlošiji kandidat može popeti na prvo mjesto, pod pretpostavkom da su ostali kandidati dobili ocjenu 3.

Čaušević nam kaže kako je sve namješteno po stranačkoj osnovi, te da je Pravilnik samo iskorišten da se legalno zaposle ljudi kojima stranka duguje. Kako ističe, direktorica je članica Izvršnog odbora SBB-a Kladanj, predsjednik Školskog odbora sekretar te općinske organizacije, a jedna od prvorangiranih je supruga SBB-ovog člana kantonalne Komisije za koncesije pri Vladi TK-a.

- Stranačka pripadnost je moje demokratsko pravo, ali ja nisam u Izvršnom odboru. Možda se negdje drugo zapošljavaju po stranačkoj liniji, ali ovdje toga nema, naglašava Kurtović.