loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Ljekari i stomatolozi u TK-u počinju raditi sljedeće sedmice?
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Ljekari i stomatolozi u TK-u počinju raditi sljedeće sedmice?

Na sastanku kod premijera TK-a federalni i kantonalni predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije načelno dogovorili početak kolektivnog pregovaranja
Ljekari i stomatolozi u TK-u počinju raditi sljedeće sedmice?
Uspješni pregovori strukovnog sindikata doktora sa Vladom TK/

Generalni štrajk doktora medicine i stomatologije na Tuzlanskom kantonu mogao bi biti okončan u naredne sedmice, kada je načelno dogovoreno potpisivanje Sporazuma o razumijevanju između Vlade TK i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije. Ovo je dogovoreno na današnjem sastanku u Vladi TK, kojem su pored kantonalnih prisustvovali i federalni predstavnici sindikata.

Nakon ovog sporazuma, kojim bi pravo kolektivnog pregovaranja, odnosno reprezentativnost trebala sa federalnog biti spuštena na kantonalni nivo, štrajk će i konačno biti okončan.

- To bi se moglo desiti već naredne sedmice, ali s tim mi ne prekidamo štrajk, nego ćemo ga samo zalediti, do potpisivanja kolektivnog ugovora. Nadamo se da nećemo dugo čekati na to, kazao nam je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora na TK.

image
Štrajk upozorenja doktora na UKC-u Tuzla/Miren Aljić

Premijer TK Bego Gutić je kazao kako je zadovoljan postignutim dogovorom, pogotovo zbog činjenice da sindikat okuplja više od 1.000 doktora. Ali, ponovo je kazao kako su prošle godine plate doktorima već podignute, te natuknuo da povećanje plata možda i neće biti moguće.

- Postojeći granski kolektivni ugovor za oblast zdravstva je potpisan u februaru 2017. godine i on je tada popravio materijalni položaj uposlenika u zdravstvu, za što smo na godišnjem nivou, u odnosu na 2016. godinu, izdvojili dodatnih 7 miliona KM. Mi moramo voditi računa o ravnopravnom položaju svih zaposlenika, a o tome ćemo razgovarati kada započnemo proces kolektivnog pregovaranja, kazao je Gutić.