loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Lukavac čeka referendum o opozivu načelnika
još 25 min. čitanja
četvrtak
12. Oktobar 2017.

Lukavac čeka referendum o opozivu načelnika

SDA je donijela odluku u opozivu načelnika iz SDP-a, a ako je i Vijeće podrži, slijedi referendum, te eventualno novi izbori
Lukavac čeka referendum o opozivu načelnika
Općinsko vijeće Lukavac/

Sjednici IO SDA Lukavac, na kojoj je donesena odluka o opozivu Delića, prisustvovao je i prvi čovjek KO SDA Mirsad Kukić

Godinu od završetka izbora na kojima je od SDP-a nakon više od deset godina izgubila načelničku poziciju, SDA je u Općinskom vijeću Lukavac odlučila pokrenuti opoziv aktuelnog načelnika Edina Delića. Odluka je ovo Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA koju je podržao i Općinski odbor kao tijelo, a ona će biti stavljena i na dnevni red već sljedeće sjednice OV-a Lukavac. Sudeći po trenutnom omjeru snaga u Vijeću, opoziv će vjerovatno biti izglasan, međutim, on ne znači i nužno smjenu načelnika.

Poraz boli

 

Kako nam je kazao Delić, o njegovom opozivu se u SDA kuloarima priča još od kraja izbora, a sve što je SDA dosad radila, poput bojkota donošenja budžeta, vodilo je upravo do opoziva.

- SDA se nikad nije pomirila sa gubitkom načelničke pozicije i ovo su posljednji pokušaji da se iz svega izvuče koji poen. Također, ovo su ocijenili kao dobar trenutak, jer žele pokazati da u OO SDA Lukavac nema potrebe za povjereništvom, iako se ono masovno uvodi u druge općine TK-a. Ali, vidjet ćemo, ovo može biti i mač sa dvije oštrice, smatra Delić.

image
Načelnik Lukavca Edin Delić: SDA svojim djelima želi destabilizirati Općinu/Miren Aljić

Procedura za opoziv je sljedeća - ukoliko odluka o opozivu načelnika dođe na Vijeće, o njoj se glasa. Ako se odluka o opozivu usvoji, organizuje se referendum na kojem će se i građani morati izjasniti da li su za opoziv ili ne. Ukoliko nisu, načelnik nastavlja mandat, a ukoliko građani izglasaju opoziv, organizuju se izbori. SDA ima 12 vijećnika, a za opoziv će im trebati i ruke SBB-a i dvojice predstavnika manjina, koji su dosad zdušno podržavali svaku odluku SDA u Vijeću.

SDA se na opoziv odlučila, kako nam je kazao predsjednik Kluba vijećnika u Lukavcu Ermin Jusufović, zbog nekoliko razloga, a presudno je donošenje budžeta mimo vijećnika i volje građana, te loše izvršenje u prvih šest mjeseci 2017.

- Budžet je donesen, a ne usaglašen. Načelnik je, jednostavno, odlučio da kroz nestandardnu proceduru donese budžet kako njemu odgovara. Mi smo amandmanima pokušali djelovati i time ispoštovati i volju građana, ali to njemu nije odgovaralo, kazao nam je Jusufović.

Uz to, vijećnicima SDA smeta i neizvršenje budžeta u prvih šest mjeseci, što smatraju još jednim dokazom nerada aktuelnog načelnika.

Moglo je bolje

 

- Izvršenje je na nivou manjem od 20 posto. To je jako malo i mislimo da se moglo daleko više uraditi, dodaje Jusufović.

S druge strane, Delić ističe da SDA nije u pravu kada govori o budžetu, jer su upravo oni ti koji su odbili glasati za njega.

- Budžet je operativan, nema nikakvih zastoja u izvršenju, a SDA je ta koja je odbijala da glasa za budžet, predlažući amandmane koji bi nas definitivno blokirali. Kada nismo imali budžet ni u martu, ja sam ga morao donijeti, jer sve bi stalo u Lukavcu, napominje Delić.

SDA Deliću posebno zamjera zbog, kako kažu iz stranke, pluralizma koji je prisutan u mjesnim zajednicama. Kako nam priča Jusufović, a što je izneseno i na sjednici IO SDA Lukavac, kadrovi SDA u mjesnim odborima se zaobilaze kada se iz Općine u tim mjesnim zajednicama planiraju projekti.

Iz SDA su ubijeđeni da će uspjeti u naumu, te da će dovoljno ljudi glasati za opoziv, a kasnije i za njihovog načelnika, kojeg će imenovati tek po završetku referenduma. Iako je Delić uvjeren u to da građani neće podržati njegov opoziv, kazao nam je kako će čak i u tom scenariju on najvjerovatnije biti kandidat iz SDP-a.