loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina
još 25 min. čitanja
četvrtak
19. Oktobar 2017.

Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Učenici su prije studijskog putovanja dobili niz zaduženja koje su u vidu referata trebali pripremiti sa predmetnim profesorima
Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina
Odmor uz stihove pjesnika

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. Na relaciji Sarajevo - Radimlja - Stolac - Počitelj - Sarajevo učenici su multidisciplinarnim pristupom učili izvan učionica.

image
Multidisciplinarni pristup učenju
image
Obilazak nekropole Radimlja

S obzirom na to da je njegova zbirka "Kameni spavač" redovna lektira učenika četvrtih razreda, Aktiv profesora bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti pokrenuo je ideju o organiziranju ovog vida nastave, što su razrednici, drugi profesori i uprava sa zadovoljstvom podržali i pomogli u realizaciji.

image
"Kameni spavač" redovna lektira
image
Prva gimnazija donirala je knjige stolačkoj biblioteci

Učenici su prije studijskog putovanja dobili niz zaduženja koje su u vidu referata trebali pripremiti sa predmetnim profesorima. Prema tome koju izbornu grupu pohađaju, dobili su zadatke iz historije, geografije i književnosti.

image
Upoznavanje sa životom Maka Dizdara

Informacije o historiji Bosne i Hercegovine, geografskim odlikama hercegovačkih gradova, nekropolama stećaka, jeziku, pismu i sadržaju epitafa izlagane su u autobusima u toku samog putovanja.

Nakon obilaska nekropole Radimlja i grada Stoca, u hladovini Makove hiže, upoznali su se sa životom Dizdara, a odmorili su se i uz stihove ovog pjesnika na originalnom jeziku, ali i na engleskom.

image
U hladovini Makove hiže
image
Jednako zadovoljstvo i učenika i profesora

Uz ovo, biblioteka Prve gimnazije donirala je i knjige nedavno otvorenoj stolačkoj biblioteci.

U Šarića kući, domaćinsku dobrodošlicu ukazao im je Alen Turković, voditelj Gradskog orkestra Stolac, ispričavši niz zanimljivosti o stanovnicima Makovog Stoca.

image
Maturanti obilježili 100 godina rođenja velikog pjesnika

Jednako je zadovoljstvo učenika i profesora nakon obavljene studijske posjete.