loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Mektić: Glavni urednik RTRS-a platio je Goranu Suvari da kompromituje opoziciju u RS-u, a posebno mene
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
17. Juli 2017.

Mektić: Glavni urednik RTRS-a platio je Goranu Suvari da kompromituje opoziciju u RS-u, a posebno mene

Mihajlović je odlazio u Novi Sad gdje se sastajao sa Suvarom, a platio mu je 70.000 eura 
Mektić: Glavni urednik RTRS-a platio je Goranu Suvari da kompromituje opoziciju u RS-u, a posebno mene
, Za mene Burzić jedino može biti glavni tužilac/Amer Kajmović

Siniša Mihajlović, glavni urednik RTRS-a, platio je Goranu Suvari za kojim je raspisana crvena međunarodna potjernica zbog niza pljački i razbojništava, da u centralnom dnevniku RTRS-a kompromituje opoziciju u RS-u, a posebno mene, kazao je na današnjoj press konferenciji državni ministar sigurnosti Dragan Mektić. 

Mihajlović je, ističe Mektić, odlazio u Novi Sad gdje se sastajao sa Suvarom, a za navedeno mu je platio 70.000 eura. 

image
/Amer Kajmović

Krediti porodice Dodik

Kako je pojasnio, jedne prilike ga je neko sa nepoznatog broja pozvao na telefon i kada se javio, njemu nepoznata osoba je govorila kao "dobro je što si se javio, miran sam..." i slično. Odmah mu je to, kaže Mektić, bilo sumnjivo, a veza se prekinula, ali se taj razgovor kasnije pojavio u prilogu koji je pušten u Dnevniku RTRS-a. 

Nadalje, osvrnuo se na Borisa Grujića koji je jučer održao pres konferenciju u Banjoj Luci i koji je, kako kaže, bio prisutan kada je Mihajlović davao novac Suvari. 

Za informaciju koja se pojavila na portalu RTRS-a, a vezano za Adnana Dlakića za kojeg pišu da je Mektićev savjetnik koji je pripadnik El - Mudžahida, te da su razotkrili "ogromnu aferu", na šta Mektić tvrdi da se ne radi o istoj osobi. 

image
/Amer Kajmović

- U Ministarstvu sigurnosti je zaposlen Adnan Dlakić, koji je rođen 1978. godine u Jablanici i koji je za vrijeme rata bio dijete. Ima još jedna osoba pod tim imenom i kako sad da oni isprave ljagu koju su nanijeli Dlakiću i njegovoj porodici, pita se Mektić. 

Istovremeno, Mektić za Dževada Galijaševića navodi da je bio u Trećem korpusu Sedme maglajske brigade u čijoj je zoni odgovornosti bio logor Odreda El-Mudžahid u Gostoviću. 

"Galijaševiću su ruke umazane krvlju do ramena", ustvrdio je Mektić te dodao da je Galijašević u to vrijeme bio oficir, te da, "iako tvrdi da za zločine nije znao, odgovorno tvrdim da je znao i da ih nije spriječio". 

"Pitam Milorada Dodika gdje su krediti koje su podigli on i njegova porodica i kada će ih vratiti. Radi se o 18 kredita. Nije ni čudo što za njega pišu da je bogat 800 miliona. Gdje god se oko novca radi Dodik je tu", tvrdi Mektić. 

Osvrnuo se i na nedavni sastanak Mektića i Čovića, naglašavajući da nisu razgovarali ni o jednom ključnom pitanju, te da im je tema bila samo OSA. 

image
/Amer Kajmović

Također, naglašava da je glasao ZA sporazum o transportnoj zajednici, ali da je HDZ oborio taj sporazum. 

Pogubna koalicija

Mektić tvrdi da HDZ isprva nije imao ništa protiv tog sporazuma, te da je mišljenje promijenjeno upravo nakon ovog sastanka Čović - Dodik. 

"To je pogubna koalicija koju su stvorili da se ruši poredak da ne bi profunkcionisala pravna država. Pozivam Bošnjake da dobro razmisle i da sjednemo i napravimo istorijsko pomirenje. Ne kažem da treba zaboraviti, ne tr3eba, ali ne treba ni generalizovati stvari, onaj ko je počinio zločin treba da i odgovara. Hajmo uraditi nešto da nam djeca više ne odlaze odavde. Narodu treba vratiti povjerenje", naglasio je Mektić.

Mektić je danas kazao da je nedavno novinar Žurnala Avdo Avdić otišao u Tuzlu kako bi fotografisao kladionicu Bet Live koja se nalazi u sklopu kuće Gordane Tadić, v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH. 

Prema njegovim riječima, Tadićka je to vidjela pa je poslala policajca da joj dovede Avdića, kojeg su ona i njen muž ispitivali punih 40 minuta. Na kraju su mu, tvrdi Mektić, savjetovali da se ne bavi više s njom. 

image
/Amer Kajmović

"Ona sebe već vidi kao glavnu tužiteljicu i ona je Avdiću govorila kao da on nju u tome sprječava, te da je namjerno ruši. Pa, vidite li vi dokle ide političko-pravosudno-pravna mafija u ovoj državi, naglasio je Mektić. 

Istraga protiv Dalide Burzić

On je nadalje kazao da je Gordana Tadić otvorila istragu protiv Dalide Burzić, glavne tužiteljice Tužilaštva KS, koju Mektić jedinu vidi kao dostojnu funkcije glavnog tužioca Tužilaštva BiH. 

- Za mene Burzić jedino može biti glavni tužilac i oni smatraju da je treba diskreditovati. Treba nam podrška javnosti i građana. Pa, kako od 10 do 20 kriminalizovanih političara može da bude jače od četiri miliona građana, pita se Mektić.