loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Mektić: Saradnja sa EUROPOL-om je vrlo neizvijesna
još 25 min. čitanja
četvrtak
28. Decembar 2017.

Mektić: Saradnja sa EUROPOL-om je vrlo neizvijesna

Od 2016 godine ja ne znam šta sve nisam uradio da sa policijskim agencijama u BiH dogovorim tu kontakt tačku u BiH
Mektić: Saradnja sa EUROPOL-om je vrlo neizvijesna
Mektić: Sve sam uradio/Amer Kajmović

MUP RS-a ne želi da se pominje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, dok ostale agencije insistiraju da Direkcija bude sjednište kontakt tačke

Dalja sudbina saradnje sa EUROPOL-om je vrlo neizvijesna, izjavio je danas u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Mektić je podsjetio da je 31. avgusta 2016. godine potpisan operativni sporazum sa EUROPOL-om te da smo od tada trebali vrlo brzo da uputimo našeg oficira za vezu u sjedište EUROPOL-a u Haagu i da formiramo kontakt tačku ovdje preko koje će EUROPOL kontaktirati sa BiH.

- To mora biti jedna kontakt tačka na nivou BiH. Od 2016 godine ja ne znam šta sve nisam uradio da sa policijskim agencijama u BiH dogovorim tu kontakt tačku u BiH. I ne može, nisam uspio. Za danas sam bio dogovorio da potpišemo memorandum o toj kontakt tački ovdje. Najveći broj agencija uslovljava potpisivanje, za meme očito političkim uslovima, kazao je Mektić.

Ministar Mektić kazao je da je memorandum sa policijskim agencijama u BiH propao kad se došlo do mjesta gdje bi bila kontakt tacka EUROPOL-a. Kazao je da je traženo da to bude Trg BiH 1, a trebalo bi, dodaje ministar, da bude u nekoj policijskoj agenciji.

Mektić je kazao da MUP RS tražio da sjedište kontakt tačke bude u Ministarstvu sigurnosti, ali ta institucija nema tehničke mogućnosti za to.

- MUP RS-a ne želi da se pominje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, dok ostale agencije insistiraju da Direkcija bude sjednište kontakt tačke, naveo je Maktić i dodao:

- Što se mene tiče, može biti pod kruškom, u Ulici Bratstva i jedinstva.

On je naglasio da je BiH jedina zemlja u Evropi koja nema svog oficira za vezu u EUROPOL-u.

Ocijenio je da je to protiv interesa građana, protiv sigurnosti i protiv borbe protiv terorizma.

- To nema ni u džungli, kad su životinje tamo sjedile i dogovarale se ko će biti glavni, kazao je.