loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Na 50 KM naknade uvećanje od 75 feninga
još 25 min. čitanja
ponedjeljak
16. April 2018.

Na 50 KM naknade uvećanje od 75 feninga

Povećanje naknada su Vlada i boračko ministarstvo bili obavezni usklađivati unazad nekoliko godina, a nisu, ističe predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH
Na 50 KM naknade uvećanje od 75 feninga
Mujo Aganović: Čekamo svoja prava tri godine

U Savezu RVI Kantona Sarajevo ogorčeni su odlukom federalne Vlade da naknade poveća za 1,5 posto i nazivaju je igrom sa boračkom populacijom

Vlada Federacije BiH je krajem prošle sedmice utvrdila koeficijente kojima su visine boračkih naknada povećane za 1,5 posto. Kategorije kojih se tiču ova povećanja nisu impresionirane, kažu neće se obogatiti sa dvije ili tri marke. U Savezu RVI paraplegičara FBiH napominju da su ovakvu odluku Vlada i Ministarstvo za pitanja boraca trebali donositi i ranijih godina.

Važan korak

- Ova primanja Vlada i resorno ministarstvo su bili obavezni po zakonu usklađivati unazad nekoliko godina, a nisu to radili. Za nas je 1,5 posto čista simbolika, ako uzmemo u obzir potrebe ove kategorije i ono što je do sada trebalo biti povećano, kaže nam Mujo Aganović, predsjednik Saveza.

Podsjeća i na zahtjeve na čije ispunjenje ova kategorija čeka već tri godine, a za koje kažu da im život znače.

- Kada je riječ o zakonu o boračkim udruženjima, ova kategorija traži da u sistemu organizovanja ima specifičan status kakav joj i pripada, a to je da svoju problematiku predstavlja sama, a ne da to radi neko drugi, ko ne može razumjeti probleme naše kategorije. Drugi zahtjev se tiče povećanja finansijskih primanja po osnovu njege drugog lica, jer ova kategorija svoje svakodnevne životne potrebe ne može obavljati bez asistencije drugog lica, ističe Aganović, konstatirajući da neće odustati od pomenutih zahtjeva.

Esad Delić, predsjednik Saveza RVIFBiH, ističe da ni u ovom savezu nisu zadovoljni pomenutim procentom, ali da i on predstavlja napredak.

- Nismo zadovoljni sa 1,5 posto, ali ipak je dobro da se nešto kreće sa mrtve tačke. U pitanju je povećanje od ukupno 5,5 miliona KM na godišnjem nivou, ako se sve kategorije uzmu u obzir. Pitanje je koliko to nekome znači kada dobije samo dvije, tri marke više, ali značajno je što smo napravili korak u odnosu na period od prije pet godina, napominje Delić.

U Savezu RVI Kantona Sarajevo posebno su razočarani povećanjem naknada za 1,5 posto.

- Ako je ovo povećanje, kao što se spominje u medijima, to je za mene smiješno. Znači, ja koji sam primao 50 maraka, dobit ću 75 feninga i to za mene ne da je mizerno, već je katastrofa. Ponavljam, nemam nikakav službeni dopis, raspolažem samo informacijama iz medija, ali ako je ovako, ovo je igranje sa ratnim vojnim invalidima, kaže za naš list Ismet Gurda, predsjednik Saveza RVI KS-a.

Slabljenje podrške

Demobilisani branitelji ARBiH koji protestuju i traže svoja prava u kampu ispred bivše zgade Vlade FBiH već 11 mjeseci, ovaj potez Vlade ocjenjuju kao pokušaj slabljenja podrške njima.

- Mi se ne bunimo protiv bilo kakvih povećanja. Članovi Vlade su primijetili da je u posljednje vrijeme dosta šehidskih porodica i pripadnika RVI uz nas, te da bi oslabili malo tu podršku koju imamo, odlučili se za ovaj potez od kojeg, ako malo računate, ljudi neće imati nikakve koristi. Mnogi će dobiti povećanje od 70 feninga. Evo, zašto im nisu dali povećanje od 10 posto, ističe Nazil Velić iz Bugojna, te napominje kako su oni najugroženija kategorija bez ikakvih primanja.