loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Naklonimo se časnim kćerima i sinovima Mostara
još 25 min. čitanja
utorak
13. Februar 2018.

Naklonimo se časnim kćerima i sinovima Mostara

Nedavno čišćenje Partizanskog spomen groblja finansirao Grad Sarajevo
Naklonimo se časnim kćerima i sinovima Mostara
Behram i Šotrić pozvali Mostarce da krenu putem evropskih vrijednosti/ADNAN DEMIĆ

Brojne delegacije antifašista iz Mostara, Bosne i Hercegovine i zemalja regiona naklonit će se sutra žrtvama fašizma u Mostaru, na dan kad je grad na Neretvi briljantno izvedenom vojnom akcijom oslobođen od okupatora. 14. februar datum je zlatnim slovima upisan u historiju Mostara, koji se tokom posljednje dvije decenije nažalost ne obilježava na adekvatan način. Svjedoci prijeratnih obilježavanja pobjede nad fašizmom u ovom gradu prisjećaju se spektakularnih proslava i emotivnih odlazaka na Partizansko spomen groblje. Predsjednik jednog od dva odbora za obnovu i revitalizaciju spomenika Sergej Šotrić ne želi veličati prošlost u odnosu na tužnu sadašnjost, pozivajući Mostarce da krenu putem do evropskih kategorija i vrijednosti, jer je kako kaže, njihov grad u određenom periodu historije bio na strani pobjednika nad najvećom mračnom silom.

- Partizansko groblje nije, kako neki kažu, komunistički spomenik. Autor Bogdan Bogdanović na kompletnom platou nije placirao nijedan politički ili ideološki simbol, i to je ustvari kosmopolitski spomenik rodoljubima Mostara, uglavnom mladim ljudima, poput moje tetke, koji su u to vrijeme položili živote za slobodu. Sinovi i kćeri ovog grada upisani su, dakle, u časnu evropsku knjigu i stoga smo dužni da im se sutra naklonimo, kaže Šotrić.

Napominje i da su premijeri Zvizdić i Novalić nakon posjete spomeniku najavili punu podršku obnovi. Šotrić dodaje i da je prema njegovim pretpostavkama danas potrebno znatno manje novca za obnovu, od prvobitnih milionskih procjena, kao i da očekuje donacije prijatelja projekta.

- Danas na računu Grada stoji neiskorištenih stotinu hiljada maraka za ovu namjenu. Ranije nam je pomogalo Sarajevo, odnosno gradonačelnik Abdulah Skaka, finansirajući čišćenje spomenika s ukupno 20.000 KM, podsjetio je Šotrić.