loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Naša zemlja treba pomoć SAD-a
još 25 min. čitanja
utorak
14. Novembar 2017.

Naša zemlja treba pomoć SAD-a

Promjene granica na Balkanu neće biti, reforme su prioritet, kao i borba protiv korupcije i kriminala, a BiH mora ubrzati svoj NATO i put ka EU
Naša zemlja treba pomoć SAD-a
Predsjednik FBiH Marinko Čavara na panelu SAIS u Washingtonu/

Čestitke Oslobođenju, jednoj od najrespektabilnijih novina u regionu, rečeno je u Washingtonu

Drugi dan Petog transatlantskog ekonomskog foruma u Washingtonu, koji je okupio 14 zemalja Mediteranskog bazena, uključujući i zemlje regiona bivše Jugoslavije, obilježile su naša zemlja i Makedonija. Za obje je - čulo se i na panelima i u razgovorima - članstvo u NATO-u jedan od recepata da zemlje ubrzanije krenu putevima reformi.

Rusija i Balkan

Ono što je novinare najviše zanimalo jeste odnos Sjedinjenih Američkih Država prema sve češće pominjanim prijetnjama o promjenama granica. Bilo je to pravo pitanje za demokratskog senatora Chrisa Murphyja, koji je također bio jedan od gostiju Univerziteta “Johns Hopkins” i SAIS-a na ovom forumu.

Treba se fokusirati na održavanje postojećih granica, a ne na izmjenu, bio je jasan senator Murphy, podsjećajući da region ima dovoljno problema.

Senator Murphy je istakao da su brojni kongresmeni, i republikanci i demokrate, česti gosti Evrope s ciljem da podrže zajedničku saradnju u borbi protiv terorizma, ali i iskažu trajno opredjeljenje SAD-a da podrže mir i stabilnost. Takve poruke se naročito odnose na prostore Balkana, naglasio je senator, a na upite o sve izraženijem ruskom utjecaju na našem prostoru, odgovorio:

“Rusija treba vidjeti američko i NATO zalaganje u ovom regionu.”

image
Izdavač Oslobođenja Mujo Selimović, SIAS transatlanski forum u Washingtonu/

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, bio je uvodničar današnjeg panela posvećenog reformama u Bosni i Hercegovini.

“Čitav niz promjena Vašingtonskog sporazuma je unio neravnotežu u odnose unutar Federacije, između Bošnjaka i Hrvata, a na štetu Hrvata. Dakle, nužan je ovaj prvi korak za koji treba odvažnosti, a to je izmjena Ustava koja će poštivati ravnopravnost tri konstitutivna naroda. Bosni i Hercegovini je potreban europski ustav”, kazao je Čavara i naglasio:

“Ma koliko glasno govorili ili glasno šutjeli o općim izborima iduće godine, činjenice stoje: Izborni zakon treba žurne izmjene, jer prema postojećem zakonu, izbori se mogu samo djelomično provesti, a što može dovesti do ustavne krize i bezizlazne situacije.”

Što je sljedeće?

Predsjednik FBiH je uvjeren da Bosna i Hercegovina mora što prije naći rješenje kojim će “osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i time spriječiti lažno predstavljanje i djelovanje suprotno postignutim mirovnim sporazumima”, i u više navrata ponovio: “Nama treba pomoć SAD-a.”

O izborima naredne godine govorio je i Bruce Berton, šef Misije OSCE-a u našoj zemlji, koji je učestvovao na istom panelu kao i predsjednik FBiH, te Dejan Vanjek, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Način na koji su ekonomske reforme implementirane u BiH ne ostavlja puno prostora za optimizam: 75% ljudi je nezadovoljno ekonomskim razvojem. Mito i korupcija su doveli do toga da su građani izgubili povjerenje u državne institucije. Stranih investicija je malo, a domaća industrija zaostaje za regionom, bio je iskren Berton.

Moderator je bio stari znalac naših prostora i, kako je sam rekao, “jedan od očeva Vašingtonskog sporazuma” Daniel Serwer.