loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
NATO zanima način finansiranja stranaka
još 25 min. čitanja
utorak
17. April 2018.

NATO zanima način finansiranja stranaka

Prvog dana posjete članovi Komiteta za odbranu i sigurnost i Potkomiteta za odbrambene sposobnosti i budućnost sigurnosti PSNATO-a pitali su kako će se BiH riješiti korupcije
NATO zanima način finansiranja stranaka
Gosti sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba OSBiH/ Damir Ćumurović

Džaferović je zatražio da Alijansa ostane privržena BiH i njenom putu ka NATO-u, jer je članstvo bitan faktor sigurnosti i za zemlju i za region

Članovi Komiteta za odbranu i sigurnost i Potkomiteta za odbrambene sposobnosti i budućnost sigurnosti Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) razgovarali su u ponedjeljak sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, zatim članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, te članovima delegacija PSBiH u PSNATO-u koji su i domaćini njihove dvodnevne posjete BiH.

Nije tajna

Cilj posjete je, kako je rečeno, da se sa ključnim političkim akterima u BiH razgovara o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji, zatim da se sagleda stanje u sektoru odbrane i sigurnosti BiH kao i status procesa evropskih i euroatlantskih integracija. Gosti su imali priliku da se upoznaju sa spektrom viđenja aktuelnog trenutka naše zemlje i njenog puta ka članstvu u NATO-alijansi.

Šef Delegacije PSBiH u PSNATO-u Nikola Lovrinović istaknuo je da ne treba kriti da se stavovi o pristupanju BiH NATO-alijansi razlikuju u FBiH i RS-u, ali da to ne znači da se na njihovom približavanju ne može raditi, kao i da su takva razilaženja prisutna i kada je posrijedi Akcioni plan za članstvo (MAP), te postizanje željenih visokih standarda. Zbog činjenice da je zbog nerješavanja uknjižbe vojne imovine na BiH naš put ka MAP-u u osmogodišnjem zastoju, Lovrinović je dodao da bi bilo dobro razmisliti o preformuliranju zahtjeva na način da se problem imovine sukcesivno rješava nakon dobijanja MAP-a.

I predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Sifet Podžić smatra da je trenutak da se sa našim partnerima iz NATO-a redefinira taj zaključak, da uvidom u realnosti na terenu konstatiramo da je proces uknjiženja vojne imovine krenuo i da ćemo kroz implementaciju MAP-a doći do željenog cilja. Podžić je dodao da bi aktiviranjem MAP-a za BiH, NATO poslao snažnu poruku o našim dosadašnjim naporima i činjenici da proces više ne može stajati. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović je podsjetio da se radi o ispunjenju strateškog opredjeljenja naše zemlje, koje je bespogovorno prihvaćeno i utvrđeno kao sastavni dio uspješno provedene reforme Oružanih snaga BiH.

Imate li datum?

Članovi Komiteta za odbranu i sigurnost i Potkomiteta za odbrambene sposobnosti i budućnost sigurnosti Parlamentarne skupštine NATO-a prvog dana posjete Sarajevu jučer su razgovarali i sa najvišim zvaničnicima ministarstava odbrane i sigurnosti BiH, Zajedničkog štaba OSBiH, predstavnicima akademske zajednice i nevladinog sektora. Održali su i sastanak sa zamjenikom ministra sigurnosti Mijom Krešićem i članovima Komisije za NATO integracijski proces BiH, a članove Komiteta na ovom sastanku zanimale su konkretne stvari, kao naprimjer, do kojeg datuma se može očekivati da će biti uknjižena vojna imovina, na koji način funkcioniraju vojni bataljoni, da li su oni isključivo bošnjački, hrvatski ili srpski, te kako se integriraju ljudi koji su se borili jedni protiv drugih, na koji način će se u BiH riješiti pitanje korupcije i (ne)transparentnosti finansiranja političkih partija, koje smatraju vrlo bitnim pitanjem u izbornoj godini.