loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Ne odustajemo od zahtjeva
još 25 min. čitanja
subota
12. Avgust 2017.

Ne odustajemo od zahtjeva

U vlasti se ponašaju isto kao da smo razbojnici, a ne demobilisani borci, kaže Velić
Ne odustajemo od zahtjeva
, Protesti Demobilisanih Boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine ispred Vlade FBiH/Amer Kajmović

Navršila su se puna dva mjeseca otkako su demobilisani borci došli pred zgradu Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Oni najistrajniji koji su u Alipašinoj ulici još od 12. juna traže da se usvoji i objavi jedinstven registar boraca Armije BiH, borački dodatak te ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja. Iako su prošla dva mjeseca, rješenja na pomolu nema.

Nazil Velić iz Bugojna kaže nam da borci, bez obzira na sve, neće odustati od svoje tri tačke.

- Sa čuđenjem gledamo na sve - da se toliko vremena ti naši zvaničnici tako bahato ponašaju prema nama. Ponašaju se isto kao da smo nekakvi razbojnici, a ne demobilisani borci Armije RBiH. Ipak, imamo mi strpljenja, sabura. Bili smo strpljivi i ovih 20 godina, a i ova dva mjeseca. Ne odustajemo od tri tačke pa makar da traje i godinama. Samo te tri tačke - drugo nas ništa ne interesuje, kaže Velić.

Kamp je jučer posjetila i grupa boraca iz Tešnja i Doboj-Juga, a kažu da će im doći još ljudi. Prema riječima Velića, hrane, vode i lijekova zasad imaju dovoljno. Vrućine su te koje im teško padaju.

- Ali, nekako izdeveramo i to. Situacija u kampu je dobra. Međuljudski odnosi su, što je najbitnije, dobri. Prebrodili smo i krizu koju smo imali sa onom podvalom sporazuma. Svi smo k’o jedan. Borci nas stalno zovu. Baš su me danas zvala dvojica koja su upala u tu zamku sa sporazumom, žele da se pridruže, kaže Velić, te dodaje da, ako se vlasti budu ponašale ovako kao što su do sada, “ne očekujemo skorije rješenje”.