loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Nefunkcionalna država nas tjera vani
još 25 min. čitanja
nedjelja
13. Avgust 2017.

Nefunkcionalna država nas tjera vani

Žao mi je kad neki dužnosnici ne žele čuti što imamo reći, ali to im neće uspjeti, jer su mladi naučili biti uporni i nećemo odustati, ističe Lončar
Nefunkcionalna država nas tjera vani
/tnt portal, Protesti učenika iz Jajca u Travniku

“Zemljo staraca, sretan ti Dan mladih”, glasila je čestitka kojom su aktivisti iz KULT-a željeli ukazati na problem

Još jedan Međunarodni dan mladih Bosna i Hercegovina je dočekala u lošem ambijentu za život navedene populacije. Mladi su s razlogom nezadovoljni. Podatak da se u našoj zemlji sve više razmišlja o zatvaranju škola zbog nedostatka djece, možda i najbolje opisuje koliko država kasni sa rješavanjem ovog problema. Mladi ljudi sve teže ostvaruju uslove za stvaranje porodice, pa samim tim u nekoj bližoj budućnosti pitanje je da li će mladih ikako biti u našoj zemlji. Zemlji koja im ne nudi nikakvu perspektivu. A upravo nedostatak perspektive Vijeće mladih Federacije BiH izdvaja kao gorući problem zbog kojeg ova populacija ne vidi svoju budućnost u ovoj zemlji, te većina razmišlja o odlasku iz domovine.

Funkcionalna država

- Najveći problem mladih je nezaposlenost i o tom svi konstantno pričamo. Ali, gorući problem je i besperspektivnost, i za to nisu krivi mladi nego država koja ne funkcionira i sustav u kojem mi mladi živimo. Vijeće mladih Federacije BiH u skladu sa svojim ovlastima nastoji mijenjati stvari nabolje, kroz konkretne projekte i suradnju sa svima. Da bi mladi ostali, potrebna nam je država koja funkcionira, ističe predsjednik Vijeća mladih FBiH Mate Lončar.

image
Mate Lončar, vijeće mladih FBiH

On naglašava kako je suradnja Vijeća mladih i vlasti različita od razine od razine i od općine do općine.

- Postoje općine gdje vijeća mladih imaju odličnu suradnju sa lokalnim vlastima i njihovu podršku, ali, nažalost, ima i općina gdje to nije slučaj. Vijeće mladih Federacije ima dobru suradnju sa vlastima na razini Federacije i države, kao i podršku, posebno federalnog Ministarstva kulture i sporta i ministrice Dujmović. Žao mi je kad neki dužnosnici ne žele čuti što mi imamo za reći, ali to im neće uspjeti, jer mi smo naučili biti uporni i nećemo odustati, poručuje Lončar.

Institut za razvoj mladih KULT, koji je poznat po svojim inicijativama koje upućuje vlastima kako bi ih potakao na poboljšanje privrednog i ekonomskog ambijenta u državi, također svojim aktivnostima obuhvaća i populaciju za koju kažu da na njoj svijet ostaje. Ostaje svugdje, ali ne i u BiH, moglo bi se zaključiti iz poruke kojom je KULT čestitao Međunarodni dan mladih.

“Zemljo staraca, sretan ti Dan mladih”, glasila je čestitka kojom su aktivisti iz KULT-a željeli po ko zna koji put skrenuti pažnju na to u kojem smjeru se kreće naša zemlja.

Prema podacima Analize stanja i potreba mladih u FBiH, a koju je realizovao Institut za razvoj mladih KULT, od završetka rata do 2013. godine 150.000 mladih napustilo je Bosnu i Hercegovinu. Iz KULT-a se pitaju koliko ih je otišlo još.

- Ne znamo, jer naša zemlja nema te podatke. Ne postoje zvanične brojke o broju odlazaka niti jedne od nadležnih institucija, a ciframa baratamo tek na osnovu podataka pojedinih nevladinih organizacija i sporadičnih izjava “zabrinutih” zvaničnika. Gdje su politike zadržavanja mladih ljudi? Gdje su strategije? Gdje je implementacija Zakona o mladima?, poručili su iz Instituta.

KULT upozorava na to da u BiH nema političke volje za sprečavanjem odlaska mladih, nema programa koji bi ih zadržali, pa čak ni pustih obećanja da će biti bolje.

- Dokumenta sa smjernicama o kreiranju boljeg ambijenta za život u BiH na državnom nivou nema. U Federaciji BiH na usvajanje strategije prema mladima čeka se duže od godinu, a RS u ovom slučaju predstavlja nešto svjetliju tačku. Omladinska politika RS-a usvaja se kontinuirano, po treći put, kažu u KULT-u.

Primjer iz Jajca

image
Nikolas Rimac

Jedan od rijetkih primjera gdje su se mladi pobunili protiv političke samovolje su srednjoškolci iz Jajca. Učenici su pridobili velike simpatije javnosti, jer su složno i odlučno spriječili da njihova škola bude podijeljena. Na njihovom primjeru mogu učiti ne samo njihovi vršnjaci već i odrasli.

- Naša pobjeda protiv podjela bila je inspiracija i za druge učenike da se nastave boriti za ono što je humano, kazao nam je Nikolas Rimac, jedan od učenika koji su spriječili da još jedna u nizu škola dobije naziv “dvije škole pod jednim krovom”. Naglašava kako je opasno imati podijeljenu školu.

- Podjele u školama u BiH ne znače ništa drugo nego ubrzanim korakom koračanje nizbrdo. Ipak, smatram da će sve škole dostići naš nivo, samo što nekima treba više, a nekima manje truda. Različita područja nose i različite mentalitete, lidere i aktiviste, kazao je Rimac i dodao da u budućnosti slijedi borba za spas i ostalih škola.