loader_50x90
loader_50x90
logo
Rubrika: BiH
Nema cijene za koju BiH treba da prepusti Srbiji lijevu obalu rijeke Drine
još 25 min. čitanja
četvrtak
7. Decembar 2017.

Nema cijene za koju BiH treba da prepusti Srbiji lijevu obalu rijeke Drine

- Gospodine Vučiću ne treba Bosni i Hercegovini nikakav djed Božičnjak da joj nešto poklanja u ove novogodišnje dane. Bosni i Hercegovini to pripada, ističu u saopćenju iz Stranke za BiH
Nema cijene za koju BiH treba da prepusti Srbiji lijevu obalu rijeke Drine
Amer Jerlagić/Arhiv

Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH, reagovao je na jučerašnji prijedlog Srbije u vezi sa lijevom obalom Drine. Saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Na press konferenciji nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH Vučić je izjavio: ''Bilo je riječ i o utvrđivanju granica. Danas smo u 'non paper' formi dali prijedloge. Model je takav, to je naš prijedlog, i čini mi se da smo dobili saglasnost od BiH. Mi smo rekli da bismo željeli HE Zvornik i Bajina Bašta na teritoriji Srbije, ali je njihov stav bio nešto drugačiji, tako da smo se usaglasili. Razgovarali smo o općinama Priboj i Rudo gdje bismo išli na razmjenu teritorija. Dio oko Štrpca bismo mi uzeli, a mi bismo ponudili BiH isto toliko površine koliko i oni nama".

Zašto da Bosna i Hercegovina pristane na ovakvu ponudu? Ne postoji cijena za koju bi BiH treala pristati da lijevu obalu Drine prepusti Srbiji.

Čak i pod pretpostavkom da je Srbija investirala u pomenute dvije hidroelektrane, a znamo da nije, to se ne može prihvatiti. Čak i da je tako kako kažu, ne mogu te koncesije trajati do sudnjeg dana. Drina je granična rijeka i dio novca od proizvedene električne energije prije ili kasnije mora pripadati i Bosni i Hercegovini.

U pomenute dvije hidroelektrane novac je investirala Jugoslavija, a ne Srbija. U to vrijeme sve investicije su pokretane od strane Jugoslavije i JUGEL-a.

Vrlo doro znamo da su postojali dokumenti ''Dogovori'' dvije repulike iz 1982. godine i 1984. godine ''O korištenju hidroenergetskog i vodoprivrednog potencijala rijeka Drine i Morače'', ''O raspodjeli, načinu i kontroli plaćanja vodnog doprinosa, odnosno naknade za upotrebu vode iz akumulacija na vodotoku Drine radi proizvodnje električne energije na dijelu koji čini granicu između SR Srije i SR Bosne i Hercegovine'', ''O načinu utvrđivanja visine i podjele doprinosa, odnosno naknade za izvađeni pijesak, šljunak i kamen i o drugim pitanjima od značaja za davanje saglasnosti iz vodotoka rijeke Drine na dijelu koji čini granicu između SR Srije i SR Bosne i Hercegovine''.

Prema tome gospodine Vučiću ne treba Bosni i Hercegovini nikakav djed Božičnjak da joj nešto poklanja u ove novogodišnje dane. Bosni i Hercegovini to pripada. Ako se o tome ne možemo dogovoriti i sporazumiti, onda postoje međunarodni sudovi.

Granice se moraju ratificirati u skupštinama obiju država, pa tek onda eventualno u dobrosusjedskim odnosima razgovarati o nekim malim ustupcima, a nikako o ogromnim kakvo je davanje lijeve obale Drine!

Očekujem da će članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine inzistirati na ovome i da ni po koju cijenu neće pristati na razmjenu teritorija, koja nam se nudi i za sva vremena izgubiti ogromni hidroenergetski potencijal rijeke Drine", saopćeno je iz Stranke za BiH.